Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Az alacsony vízszint miatt vesztegelnek a gondolák Velencében

Létrehozva:

Szokatlanul alacsony a vízszint Velencében, ami miatt a csatornák alacsony állása helyenként lehetetlenné teszi a gondolák, vízitaxik és a mentősök közlekedését is.

A Velencében tapasztalható helyzetért az esőhiányt, a magasnyomású rendszert és a tengeri áramlatokat együttesen okolják – írja a The Guardian.

A tavaly nyári vészhelyzet után újabb szárazsággal nézhet szembe Olaszország, mivel a tudósok és környezetvédelmi csoportok jelentése szerint az Alpokban a szokásos hómennyiség kevesebb, mint fele hullott le az idén. Az olasz tavak és folyók is súlyos vízhiánytól szenvednek – az ország leghosszabb folyójában, a Póban 61 százalékkal kevesebb víz van, mint ami az évnek ebben a szakában normális lenne – közölte hétfőn a Legambiente környezetvédelmi csoport.

Tavaly júliusban Olaszország 70 éve a legsúlyosabb aszályt szenvedte el, és szükségállapotot hirdetett ki a Pót övező területeken. A Pó az Alpok észak-nyugati részéből ered, és egészan az Adriai-tengerig folyik. A folyó környéki területek az ország mezőgazdasági termelésének nagyjából egyharmadát adják.

(Kiemelt képünk: Az alacsony vízszint miatt egy csaknem teljesen kiszáradt lagúna fenekén vesztegelnek gondolák Velencében 2023. február 6-án. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Andrea Merola)

Legnépszerűbb cikkeink