Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Kiemelt hírek

A Duna áradása miatt megemelték az árvízvédelmi készültséget

Létrehozva:

A következő napokban ismét a Duna áradására lehet számítani.

A tavaszi árhullám a Duna magyarországi szakaszát is eléri, ezért árvízvédelmi készültséget rendeltek el – írja a Telex.

A meteorológusok arról tájékoztattak, hogy az előrejelzések szerint Komáromnál a vízszint meghaladja majd az I. fokú árvízvédelmi készültséget, Nagybajcsnál pedig a II. fokú készültség is indokolt lesz.

Az elmúlt napokban Nyugat-Európában jelentős mennyiségű csapadék gyűlt össze: Németországban különösen sok eső esett, és az időjárás egyelőre nem javul. A Duna vízgyűjtő területein olyan nagy mennyiségű víz halmozódott fel, amely a folyók, köztük a Duna áradását eredményezi.

Az extrém időjárás számos fennakadást okozott eddig is, mostanra pedig már a dunai áradás is jelentős problémákhoz vezethet.

A Duna budapesti szakasza is érintett lehet

A tetőzések helyét és időpontját egyelőre nem lehet látni, az előrejelzések ezt nem képesek biztosan jelezni, ám előfordulhat, hogy a Duna vízszintje átlépi az I. fokú készültség szintjét a fővárosban is.

A meteorológusok az erre vonatkozó adatokat később tudják nyilvánosságra hozni, de egyelőre annyi biztos, hogy a Duna vízszintje folyamatosan emelkedik.

A jelenlegi előrejelzések szerint június 5-én 564 cm-es vízszinttel lehet számolni Nagybajcs esetében, míg Budapesten 561 cm várható, ám a tetőzésre vonatkozó információk egyelőre nem állnak rendelkezésre. Érdekesség azonban, hogy például a Tisza esetében egyelőre nem kell jelentős vízszint-emelkedéstől tartani.

Hogy komolyabb problémával is kell-e számolni a Duna magyarországi szakaszán, nagyban függ az időjárástól. Amennyiben további heves esőzések uralják Nyugat-Európa, illetve Magyarország időjárását, akár jelentős áradás is bekövetkezhet.

Ez érintheti a lakosságot és az autós, gyalogos, illetve közösségi közlekedést is. A magas vízállás esetén a dunai hajóforgalmat is korlátozzák, hiszen ilyen esetben a magasabb hajók biztonságosan már nem képesek áthaladni a budapesti hidak alatt.

Legutóbb egyébként decemberben volt extrém áradás Budapesten, mivel a felhalmozódott hóvízkészlet egyszerre emelte meg a Duna vízszintjét. A tetőzés 693 cm-nél következett be, és ez olyan szokatlanul magasnak számított, hogy Budapesten az alsó rakpartokat is le kellett zárni, amire már régen volt példa.

(Kiemelt kép: Római part, 2020 augusztus 3. Fotó: Pozsonyi Roland / Pesti Hírlap)

Legnépszerűbb cikkeink