Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Holnap döntenek a jogállamiságról

Létrehozva:

Az Európai Unió bíróságának tárgyalóterme | Fotó: AFP / John Thys

Az Európai Bíróság tájékoztatása szerint február 16-án hirdetnek ítéletet az úgynevezett jogállamisági perben. A testület teljes ülésen határoz a magyar és a lengyel kormány keresetéről.

Arról születik majd döntés, hogy megfelel-e az uniós jognak, ha megvonják a forrásokat azoktól az országoktól, amelyek a jogállamisági elvek megsértésével veszélyeztetik az uniós pénzeket.

2020 végén a legfontosabb európai téma az volt, hogy vajon a magyar és a lengyel kormány hajlandó-e megvétózni a hétéves költségvetést, a helyreállítási alapot, vagyis összesen mintegy 1800 milliárd euró felhasználását azért, mert a tagállamok többsége az uniós pénzek felhasználását jogállamisági feltételekhez akarja kötni. Budapest és Varsó majdnem elment a falig, már készültek a vészforgatókönyvek Brüsszelben, addig még soha nem használt költségvetési ügyeskedéseken dolgoztak, majd megtört a jég, a két tagállam elállt a vétótól. Cserébe annak érdekében, hogy arcvesztés nélkül tudjanak visszavonulni, a következőkbe egyeztek bele a tagállamok: a jogállamisági mechanizmusnak nem lesz visszamenőleges, tehát a 2014–2020-as költségvetésre érvényes hatása, ez a visszamenőleges jogalkotás tilalmával amúgy sem egyezne. Továbbá a két tagállam megtámadhatja a rendeletet az Európai Bizottság előtt.

A tagállamok elismerték a két kormány azon nyilvánvaló jogát, hogy az Európai Bírósághoz fordulhatnak.

Ez tavaly márciusban meg is történt, a Bíróság gyorsított eljárásban tárgyalja az ügyet. A decemberben ismertetett főtanácsnoki vélemény egyértelműen amellett foglalt állást, hogy a keresetet el kell utasítani, hiszen a vitatott jogszabály mindenben megfelel az uniós jognak.

Az ügy jelentőségét jól mutatja, hogy az ítélet teljes tanácsban hozza meg az Európai Bíróság, ami azt jelenti, hogy valamennyi, tehát mind a 27 bíró részt vesz a döntésben.

hvg.hu / Infostart / PH

Legnépszerűbb cikkeink