Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Újabb választás lesz Lengyelországban

Létrehozva:

Lengyelországban április 7-én rendezik a helyhatósági választások első fordulóját, a második fordulóra április 21-én kerül sor – jelentette be hétfőn Donald Tusk kormányfő.

Donald Tusk hétfői sajtóértekezletén közölte döntését.

„Remélem, április jó hónap lesz a lengyel önkormányzatok számára”

– tette hozzá.
A legutóbbi helyhatósági választásokat 2018 októberében tartották, akkor a jelenlegi parlamenti ellenzéket alkotó Jog és Igazságosság (PiS) párt tizenhat lengyelországi vajdaság közül kilencben győzött, a liberális és baloldali pártok széles koalíciója viszont a nagyvárosok többségében szerzett fölényt.

Lengyelországban a 2018-ban elfogadott törvény értelmében négyévesről ötévesre növelték az önkormányzatok mandátumát. A 2022 novemberében megszavazott törvény értelmében a választások időpontját további fél évvel elhalasztották, mert egybeestek volna a tavaly októberi parlamenti választásokkal. A törvényhozók és az országos választási bizottság (PKW) szerint a kétféle voksolást nehéz lett volna egyszerre lebonyolítani.

Az április 7-i első fordulóban a szavazók a polgármesterekről, valamint a háromszintű – községi, járási és vajdasági – önkormányzati szervek képviselőiről döntenek. Április 21-én második fordulóra kerül sor azokban a körzetekben, amelyekben a polgármesterjelöltek egyike sem szerzi meg a szavazatok több mint 50 százalékát.

A tavaly októberi parlamenti, és az idei áprilisi helyhatósági választások után Lengyelországban júniusban az európai parlamenti választásokon járulnak urnákhoz a szavazók, 2025 tavaszán pedig elnökválasztást tartanak.

(Fotó: Maciej Luczniewski / NurPhoto /  AFP)

Legnépszerűbb cikkeink