Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Lengyelország MiG-29-eseket adna Ukrajnának

Létrehozva:

LENGYEL MIG-29-ES VADÁSZGÉP EGY BERLINI LÉGIBEMUTATÓN 2016. JÚNIUS 1-ÉN | FOTÓ: ANDREAS FRANKE / DPA-AFP

Egyelőre több a kérdőjel a lengyel ötlet körül, amely szerint Lengyelország harci repülőgépeket adna át Ukrajnának, de a NATO-n keresztül. A Pentagon aggályosnak tartja a megoldást. 

Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter közleményben jelezte, hogy Varsó készen áll arra, hogy áthelyezze az összes MiG-29-es vadászgépét a németországi Ramsteinben működő NATO-bázisra, és az Egyesült Államok rendelkezésére bocsássa őket. Varsó egyúttal azt kéri az Egyesült Államoktól, hogy az átadandó vadászgépekhez hasonló képességű repülőket szállítsanak Lengyelországnak.  

A lengyel kormány a közlemény szerint arra szólít fel más, MiG-29-esekkel rendelkező NATO-tagállamokat, hogy hozzá hasonló módon járjanak el. (A kecskeméti katonai repülőtér betonján a magyar MIG-29-esek állnak évek óta. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2,8 milliárd forintos induló áron megpróbálta elárverezni a 19 vadászgépet, de egyetlen licitáló sem akadt rá.) A lengyel kormány hangsúlyozta, hogy a gépeket nem közvetlenül Ukrajnának adnák, álláspontjuk szerint ugyanis a gépek ukrajnai szállításáról csakis a NATO keretében lehet döntést hozni. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő megjegyezte: a háborúnak sem Lengyelország, sem a NATO nem a részese.

A Pentagon szerint azonban ez a megoldás nem járható. John Kirby, a Pentagon szóvivője közleményében úgy fogalmazott, hogy komoly aggodalmakat vet fel az egész NATO-szövetség számára, ha a vadászgépek egy németországi amerikai és NATO-bázisról indulva „olyan légtérbe repülnének, amely Oroszország miatt Ukrajna vitatott légtérben van”. Kirby hozzátette, hogy tovább konzultálnak a megoldási lehetőségekről. 

A Pentagon elutasításának technikai okai is vannak; a lengyel MiG-ek kívülről valóban ugyanúgy néznek ki, mint azok az orosz modellek, amikkel az ukrán légierő is repül, belül azonban jelentősen át lettek alakítva, elektronikájuk, vezérlési rendszerük is más, így az sem biztos, hogy az ukrán pilóták képesek lennének repülni velük. 

MTI / Guardian / PH

Legnépszerűbb cikkeink