Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Hősies nőket ünnepelnek

Létrehozva:

MJ Rodriguez | Fotó: Xavier Collin / Image Press Agency / NurPhoto / AFP

A brit TIME magazin a Nemzetközi nőnap alkalmából az idén először megválasztotta az év leginspirálóbb nőit – köztük van Amal Clooney emberi jogi ügyvéd, Zahra Joya afgán újságírónő és MJ Rodriguez transszexuális színésznő is. Dicséretes gesztus, de a rendkívüli helyzetre való tekintettel mi most inkább az ukrán nők hősiességéről írunk. 

Az ukrán női magazinok – köztük az ELLE és Marie Claire – szerkesztőségei lecserélték divatról, sminkről és sztárpletykákról szóló cikkeiket hasznos tanácsokra, például, hogyan szüljünk otthon segítség nélkül, mit tehetünk, ha a háborúban menstruálunk, és hová bújjunk el bombázáskor. Akadnak érdekes cikkeik, mint hogyan fogjunk fegyvert műkörömmel (sehogy, jobb most leszedni ezeket), és miként csökkentsük a háborús stresszt szexszel és önkielégítéssel. Ne ítéljük el őket, még a Google kereső sem ad ilyen kérdésekre választ.

„Nem számítottunk a támadásra, az utolsó percig nem hittük, hogy bekövetkezhet. Az első sokktól lefagytunk, de a második napon rájöttünk, fontos erőforrás van a kezünkben, amivel segíteni tudjuk nőtársainkat, és támogatni őket ebben az új valóságban” – mondta szószólójuk, Irina Tatarenko, az ukrán Marie Claire főszerkesztője a brit iNews oldalnak. Bebizonyosodott, hogy az életmód magazinoknak fontos szerepe lehet a háborús helyzetben. Miután egy nő a kijevi metróban adott életet gyermekének, összeállítottak egy listát arról, mit kell tennie a várandós nőnek, ha elindul a szülés, és nincs a közelben kórház. Saját tapasztalataikból indultak ki, a divatrovat magára vállalta a feladatot, hogy az érzelmi stressz-kezelésre tanácsokat adjon. Fotósuk és márkamenedzserük az információs háborúba szállt be, arra okítják olvasóikat, hogyan lehet kivédeni az orosz propagandát és a hamis híreket. A szépségápolási szerkesztő az elsősegélyről és a véradás fontosságáról ír, művészeti vezetőjük az állatok mentésében segít. Sztár-tudósítójuk a Kijevbe érkező külföldi újságírókkal tartja a kapcsolatot, fordít nekik angolra és kapcsolati hálózatot épít egész Ukrajnában. 

„Büszke vagyok az ukrán nőkre. Féltem őket, de hiszek bennük. Minden fronton harcolunk az ellenséggel” – mondja Irina, aki szerint az ukrán női lapok beírják magukat a történelembe, egy háborús napló szerepét betöltve.

Legnépszerűbb cikkeink