Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Százezrek tüntettek Varsóban

Létrehozva:

A tüntetés résztvevői attól tartanak, hogy hazájuk is Magyarország és Törökország sorsára jut, vagyis elmozdul az autokratikus politikai berendezkedés irányába.

Több százezres kormányellenes tüntetést tartottak vasárnap Varsóban a lengyel kormány ellen, ahová jószerével az ország minden részéből érkeztek, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek – írta meg a 24.hu.

A demonstráció résztvevői szerint a lengyel kormány aláássa a demokratikus normákat, és attól tartanak, hogy hazájuk is Magyarország és Törökország sorsára jut, vagyis elmozdul az autokratikus politikai berendezkedés irányába.

Félmillió ember vett részt a megmozduláson, legalábbis Rafal Trzaskowski varsói polgármester becslése szerint, aki egyben a felvonulást vezető ellenzéki párt tagja. Az Onet hírportál becslése szerint legalább háromszázezren voltak a rendezvény tetőpontján. Krakkóban és a harmincnyolcmilliós Lengyelország más városaiban is hatalmas tömegek gyűltek össze a kormányellenes indulataiktól vezérelve.

Lech Walesa korábbi köztársasági elnök, a Szolidaritás mozgalom legendás egykori vezetője vezetője, és Donald Tusk, a konzervatív ellenzéki Polgári Platform vezetője, korábbi miniszterelnök és az Európai Tanács korábbi elnöke együtt vonultak fel.

A két politikus egymásra találását a varsói tömegek üdvrivalgása kísérte.

A felvonulók Mateusz Morawiecki miniszterelnök hivatalától Andrzej Duda elnök rezidenciáját érintve a valamikori királyi palotáig vonultak, ahol Donald Tusk a részvevők rendkívüli számát méltatta. Egyben ígéretet tett, hogy harcolni fog az őszi választások megnyeréséért és az országnak okozott – szerinte mélyreható – károk helyreállításáért, valamint a megosztottság megszüntetéséért.

A felvonulás támogatói szerint az ősszel esedékes választás lehet Lengyelország utolsó esélye, hogy megállítsa a demokrácia erózióját, amely a Jog és Igazságosság párt (PiS) országlása alatt indult el.

A 2015 óta hatalmon lévő PiS rátalált a receptre, amely a magasabb arányú szociális kiadásokat elegyíti a konzervatív politikával és az egyház támogatásával

– írja a 24.hu. Ez a politikai stratégia a katolikus többségű Lengyelországban szemmel láthatóan népszerűnek és hatékonynak bizonyult. A vezető kormányerő bírálói azonban évek óta hangozatják, hogy a párt számos olyan eredményt a visszájára fordított, amelyet a szocialista rendszert hátrahagyó Lengyelország korábban már sikeresen elért. A PiS ellenfelei elsősorban arra mutatnak rá, hogy

a párt lépésről lépésre leuralta az igazságszolgáltatást és a médianyilvánosságot, az állami médiát pedig propagandacélokra használja fel ellenfelei befeketítése céljából.

A PiS felhasználja a kisebbségekkel szembeni gyanakvást és ellenszenvet, ami különösen igaz a szexuális kisebbségek (LMBTQ-emberek) esetében. Őket a párt a családok és a nemzeti identitás veszélyeztetőiként ábrázol. Az abortuszjogok korlátozása korábban szintén tömeges tüntetéseket váltott ki. A párt kritikusai végeredményben attól tartanak, hogy a PiS végül kivezetheti Lengyelországot az Európai Unióból.

(Kép: Varsói kormányellenes tüntetés 2023.06.04-én, AFP)

Legnépszerűbb cikkeink