Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Szerdán búcsúznak a rövidpályások

Létrehozva:

Jászapáti Petra, Liu Shaolin Sándor, Kónya Zsófia, Liu Shaoang, a magyar rövidpályás gyorskorcsolya vegyes váltó tagjai a csapatverseny elődöntője után a pekingi téli olimpián a Fővárosi Fedett Stadionban 2022. február 5-én.| Fotó: MTI / Kovács Tamás

Szerdán még utoljára mindenki odateszi magát, szeretnénk szépen búcsúzni a pekingi olimpiától – mondta Bánhidi Ákos, a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott edző-menedzsere.

Bánhidi kedd reggel elmondta, hogy örök élmény és felemelő érzés volt számára, hogy hétfőn este meghallgathatta a magyar himnuszt az 500 méteren győztes Liu Shaoang tiszteletére.

„Egészen biztosan mindenki odateszi magát a short track zárónapon szerdán. Hazudnék, ha azt mondanám, nem éreztem korábban egy picit olyat, hogy szép volt, jó volt, elég volt, már mehetnénk haza, de ezek a versenyzők profik, és tudják, hogy az utolsó napon is érhetnek el szép eredményeket” – mondta.

A Pekingbe címvédőként érkező férfi váltó a B döntőben szerepelhet egy rossz elődöntős váltás miatt. Az elődöntőben Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Krueger John-Henry és Nógrádi Bence lépett jégre, Varnyú Alex a futam előtti napon érkezett meg a kínai fővárosba koronavírus-fertőzés miatt, így ő kimaradt.

„A pillanatnyi forma dönt majd, hogy lesz-e változás az összetételben. Addig van még edzésünk is, és szerencsés helyzetben vagyok, hiszen a futam előtt fél órával kell kijelölnöm a négy versenyzőt” – tette hozzá az edző-menedzser.

A férfi váltó A döntőjében öt válogatott szerepel, míg a B-ben három (a magyar mellett a japán és a holland), így ha nincs mezőny végére visszasoroló sárgalapos kizárás, akkor a magyarok legfeljebb az összesített hatodik helyet csíphetik el.

Szerdán rendezik a női 1500 métert is Jászapáti Petrával és Kónya Zsófiával, akik a vegyesváltóval már szereztek egy bronzérmet. Jászapáti ezen kívül is kiváló eredményeket ért el: hetedik lett 500 és nyolcadik 1000 méteren.

„Petra 1500-on is volt már dobogós világkupa-versenyen. Nem áll kisebb lehetőség előtt ezen a távon sem. Kérdés, hogy fejben mennyire tudja magát felrántani erre a számra. Kónyának nem ez a kulcstávja, nem volt véletlen, hogy szerettük volna becserélni ide Sziliczei-Német Rebekát, de nem lehetett” – mondta Bánhidi.

A magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott több történelmi tettet hajtott végre, hiszen Pekingben három érmet gyűjtöttek, Liu Shaoang személyében pedig egyéni téli olimpiai bajnoka is van már hazánknak.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink