Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Noël nyert, Kékesi helytállt

Létrehozva:

Kékesi Márton | Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

Clément Noël nyerte a férfi műlesiklást a pekingi téli olimpián, ahol Kékesi Márton a 33. helyen végzett.

Ismét nagy hidegben, ezúttal mínusz 19 fokban vette kezdetét a férfiak utolsó egyéni alpesi sí-száma. A nem túl nehézre tűzött, de több trükkös részt tartogató első futam legnagyobb meglepetése az osztrákok szinte teljes betlije volt: bár az ő edzőjük alakította ki a nyomvonalat, Marco Schwarz hatalmas hátrányt szedett össze, Manuel Feller kiesett, Michael Matt pedig szintén nem síelt jól. Nyugati szomszédaink becsületét végül Johannes Strolz mentette meg, aki honfitársaival ellentétben remek teljesítménnyel elsőként várhatta a folytatást.

Kékesi Márton a felerősödő szélben agresszívan támadta a pályát, ám tempója jelentősen elmaradt a legjobbaktól, így több mint hét másodperces hátránnyal az addigi célba érők közül utolsóként végzett, végül 12 társát, plusz a kiesetteket tudta megelőzni.

A második futamra szikrázó napsütésben került sor, igaz, a szél továbbra is fújt a jancsingi Síközpontban.

Sokáig senki nem tudott igazán jó időt síelni, az első 15 versenyző után a brit Dave Ryding vezetett, de három indulóval később az első futam után 13. helyen álló svájci Daniel Yule közel tökéletes teljesítménnyel ért célba, amivel végeredményben a hatodik helyig jött előre.

Még nála is jobban síelt a francia Clément Noël, aki a leggyorsabb második futamot produkálta, és mint később kiderült, ez olimpiai bajnoki címet ért: sem a norvégok, a világbajnok Sebastian Foss-Solevaag, valamint Henrik Kristoffersen, sem az első futam legjobbja, a kombinációban aranyérmes osztrák Johannes Strolz nem tudta felvenni vele a versenyt a franciával. Végül az osztrák versenyző végzett a második helyen, a dobogó harmadik fokát pedig Foss-Solevaagnak sikerült elcsípnie.

Az első futamot 40. helyen záró Kékesi Mártonnak ezúttal is a pálya első fele sikerült jobban, utána többször is hibázott, végül 45 célba érkezőből a 33. lett.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink