Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Volt még egy magyar pontszerző Pekingben

Létrehozva:

Szőllős Benjámin, Szőllős Noa és Szőllős Barnabás | Forrás: Szőllős Péter

Néhány éve egy szövetségi döntés miatt három ígéretes magyar alpesi sízőt veszített el a magyar sport: Szőllős Barnabás, Benjámin és Noa 2018 óta izraeli színekben ér el kiemelkedő eredményeket. A pekingi játékokon Szőllős Barnabás hatodik helyet szerzett, sajnos már nem Magyarországnak. A sportolókat édesapjuk, Szőllős Péter készíti fel a versenyekre, vele beszélgettünk az olimpiáról.

 

Milyen célokkal utaztak Pekingbe, és mennyire elégedettek?

Maximálisan elégedettek vagyunk. Noa az egyik legfiatalabb sportolóként vett részt a téli olimpián, és az első 40 hely körül szeretett volna végezni. Végül egy negyvenegyedik és egy harmincnegyedik helyezést is összehozott. Barnabás már idősebb, a legtöbb számban a legjobb harminc, kombinációban pedig a top tizenöt volt a célja, nagyon boldogok voltunk, mikor összetettben végül hatodik helyen végzett. Ezek fantasztikus eredmények.

 

Mennyiben más az olimpia egy rutinos és egy fiatal sportolónak?

Barnabás már több világbajnokságon, Európa-kupa versenyen is indult, de az olimpia természetesen neki is hatalmas lehetőség. Ezzel a legtöbb sportoló így van, az esélyes versenyzők úgy érzik, meg kell felelni az elvárásoknak, a fiatalabb indulók pedig bizonyítani szeretnének. Noa egyébként tavaly indult először világbajnokságon, természetes, hogy kicsit meg volt szeppenve, de ez csak drukk, elmúlik. 

 

Sokat változott a felkészülés a vírus miatt?

Az olimpia előtti pár hét fárasztóbb volt, mint maga a verseny. Az utolsó néhány napban nagyon figyelnünk kellett az egészségünkre, mivel Kína igazán szigorú beutazási szabályokat vezetett be. Az utolsó hetvenkét órában két negatív tesztet kellett produkálni az országba való beutazáshoz, tehát már az is hatalmas nehézséget okozott, hogy egészségesen Kínába jussunk. Nekem egyszerűbb dolgom volt, mint Noának és Barnabásnak, hiszen csak izolálnom kellett magam a külvilágtól. Egy sportoló nem állhat le az edzésekkel a verseny előtt, így számukra ez nem is volt opció.

 

Akkor a járvány tovább fokozta a verseny előtti stresszt?

Persze, a járvánnyal jött egy plusz nyomás, hiszen bármikor megbetegedhettünk volna. Aztán miután Kínába értünk, ez a stressz eltűnt. Burokban voltunk, és már nem igazán vetődött fel, hogy a helyszínen megfertőződünk. Az országból semmit nem láttunk, egy megnyitóeseményen vettünk részt, de ennek van jó oldala is, megadatott, hogy maximálisan a sportra koncentráljunk.

 

A versenyek is mások lehetnek közönség nélkül.

Üresebbek. Hiányoztak az emberek, most a sportolók ünnepelték egymást a sípályákon. Egyébként úgy tapasztalom, a profi versenyzők el tudnak vonatkoztatni az emberek hiányától.

 

A nyári olimpián résztvevő sportolók többször beszéltek arról, hogy a járvány nehezített a felkészülésen.

Miután 2019-ben kitört a járvány, három hónap szigorú karantén következett, a síelőknél a tavaszi időszakban inkább erőnléti felkészülés jellemző, ez pedig akár otthon is megoldható. A nyári-őszi edzésekkel sem volt gond, mert szigorú szabályokkal felengedtek a gleccserekhez. De nem tudtuk, hogy mikor jönnek újabb szigorítások, így a helyzet kiszámíthatatlansága miatt  igyekeztünk minden lehetőséget megragadni, és ennek az lett a vége, hogy túledzettük magunkat. Az idei év viszont már jóval elviselhetőbb és kiszámíthatóbb volt.

 

Mi volt a legmaradandóbb emlék az olimpiáról?

Barnabás hatodik helyezése. Reménykedtünk a jó eredményben, de ez mindenen álmunkat felülmúlta.

 

Mégsem Magyarország gazdagodott ezzel az eredménnyel…

Öt évvel ezelőtt kerültünk kérnyszerpályára, fegyelmit kreáltak a három gyerek és az egyesületünk ellen. Erről egy kanadai verseny után kaptam meg az értesítést, éppen egy első helyezéssel és egy éremmel tartottunk haza Magyarországra. Egy szövetségi fegyelmi eljárás egy, rosszabb esetben két hónapig tart, nálunk márciustól novemberig húzódott. A döntés pedig teljesen ellehetetleníthette volna a gyerekeket a sportolói karrierjükben. Noa, Benjámin és  Barnabás Ausztriában élnek, így általában osztrák sportorvosi vizsgálatban részesültek. A magyar sportorvosi csupán a magyar bajnokságon szükséges, mi viszont 2018-ban ezen a versenyen is az osztrák igazolást mutattuk be. Hozzáteszem, ezt el is fogadták akkor. Majd két hónappal később mégis kezdeményezték a fegyelmi eljárást, és később közölték azt is, hogy ne számítsunk enyhe ítéletre. Nem volt más választásunk, országot váltottunk. Kettős állampolgár vagyok, magam is izraeli színekben versenyeztem korábban, így ez tűnt evidensnek. Nehéz év volt, de túl vagyunk rajta. Büszke vagyok, hogy a gyerekeim olyan fantasztikus eredményeket érnek el, amilyeneket kevés magyar síelőnek sikerült eddig.

 

Cserdi Dóra

Legnépszerűbb cikkeink