Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Kiemelt hírek

Szót kérnek a szülők a Szinyei Merse Pál Gimnáziumban

Létrehozva:

A Szinyei Merse Pál Gimnázium épülete Budapesten a VI. kerületben 2022. februán 20-án | Fotó: Dimény András

A szülők szerint a Szinyei Merse Pál Gimnázium a főváros egyik legjobb iskolája, kiváló közösséggel, mégis olyan balszerencse-sorozatot tud a háta mögött, ami bármelyik oktatási intézményt megrázta volna. Ezek az ügyek nagy port kavartak, Nagy Katalin, a négy évfolyamos gimnázium szülői munkaközösségének elnöke szerint némelyik nagyobbat is, mint indokolt lenne.

 

A Szinyei egy elég balszerencsés iskola volt az utóbbi években. Az olaszországi buszbaleset is árnyékot vetett az iskola hírnevére, volt egy érettségi-botrány  most pedig ennek a nappali tagozaton tanító tanárnak az esete. Ez mi is volt pontosan?

Tavaly nyáron, amikor az eset történt, az illető énektanár volt az iskolában. Abban az évben végig home office volt, tehát nem is volt személyes kontaktus a gyerekek és a pedagógusok között, mindenki otthon tanult. Az egészen pontos körülményeket nem hozták nyilvánosságra az osztály védelmében, tehát csak annyit lehet tudni, hogy két fiúról van szó. Regisztráltak az Instagramra, természetesen nem a saját nevükön, és brahiból megkeresték ezt az énektanárt, beszélgetésbe keveredtek. Lánynak, méghozzá tudomásom szerint nagykorú lánynak adták ki magukat, és a sztorijuk szerint ismerkedni akartak vele, és az ismerkedés közben kaptak egy fotót a tanártól egy férfi nemi szervről, amiről úgy hallottuk, hogy az övé volt, ő pedig azt állítja, hogy az internetről töltötte le. A fiúk ezt rögtön kitették egy Insta-sztoriba, futótűzként terjedt a diákok között, így jutott el a tanári karhoz a történet.

 

Ha jól tudom, meg is lett a hatása.

Igen, az igazgatónő azonnal megtette a szükséges lépéseket, elbocsátotta és feljelentette az énektanárt, és a két gyerekkel szembe fegyelmi eljárást kezdeményezett. A nyomozást végül bűncselekmény hiányában megszüntették.

 

És a fegyelmi eljárás?

Nem bonyolították le, mert a két gyerek szülei nem várták meg, hogy megkezdődjön, hanem amint kiderült számukra, hogy fegyelmi eljárás lesz, kivették a fiúkat az iskolából. Volt egy szülői értekezlet, ahol az igazgatónő elmondta, hogy szerette volna, ha lesz – az iskola szabályzata miatt egyébként sem megkerülhető – fegyelmi eljárás, mert a gyerekek megvédhették volna magukat, elmondhatták volna az álláspontjukat. Erre nem került sor, hiszen megfutamodtak előle, másik iskolában folytatják a tanulmányaikat. 

 

Tehát fel akarták tárni az esetet.

Mindenféleképpen, méghozzá a legrövidebb időn belül, és szó sem volt róla, hogy ez sajtónyilvánosságot kapjon bármilyen úton-módon. A két gyerek szülei vitték a nyilvánosság elé az ügyet. Ez pedig nyilván nem tesz jót az iskolának, nem sokkal az ön által korábban említett balszerencsés esetek után. 

 

Az érettségi-botrány sem teljesen az iskola hibája volt, a buszbaleset egyáltalán nem, és úgy tűnik, ebben a mostani ügyben is megfelelően járt el az iskola vezetése.

Dr. Neizer Zita nagyon jó igazgató, mindig a közösség érdekeit tartja szem előtt, most is ennek megfelelően cselekedett. Én mindenkit biztattam és biztatok arra, hogy jöjjön a mi iskolánkba, mert a Szinyei nagyon-nagyon jó közösség, mindent meg tudunk beszélni, mindenki mindenben nagyon segítőkész. Az igazgatónő hihetetlenül jó fej, szerintem nagyon kevés ilyen igazgató van a mai világban, és ő is maximálisan segít mindenkinek. A tanári kar kimagaslóan jó, és ez nem csak az én véleményem – az összes szülő és gyerek elégedett, ezért is vállaltam mint a szülői munkaközösség elnöke, hogy nyilatkozom a sajtónak, mert mindannyian azt szeretnénk, ha itt végre csend lehetne, és folytatódhatna az iskolában megszokott nagyon magas színvonalú oktatás.

 

Mit jelent a nagyon magas?

A Szinyei félévi átlaga 4,27 volt. Az én gyerekem tizenegyedikes osztályában 4,67 volt az átlag. Azt gondolom, hogy ezt az eredményt csak ott lehet elérni, ahol jól tanítanak. Egy nagy múltra visszatekintő, kimagaslóan jó gimnáziumról beszélünk.

 

Nincs kétségem a Szinyeiben folyó szakmai munkával kapcsolatban. De azért itt történt valami, ami feszülséget okozhat a szülők és a tanárok között.

A szülők általában hozzám fordulnak minden problémával, amiben tudok, én magam próbálok segíteni, amiben nem, azt mindig egyeztetjük az igazgatónővel. Hozzám ezzel az üggyel kapcsolatban nem érkezett semmilyen panasz, nem akarták az iskolát támadni a szülők. Mindenki azon a véleményen van, hogy előfordulhat, hogy a tanári karba belekeveredik egy olyan ember, aki nem oda való. Neizer Zita annyira gyorsan és jól kezelte ezt az egész történetet, hogy sok szülő csak később tudta meg, mi történt, hiszen pillanatokon belül lezajlott minden, aminek meg kellett történnie. Az igazgatónő pedig minden szülői munkaközösséget e-mailben tájékoztatott az esetről, amit továbbadtunk a szülőknek.

 

És ezzel akkor az iskolában lezárult az ügy, a többi már a hatóságok dolga?

Azt gondolom, hogy igen. Egy iskolának az oktatás a feladata, és a Szinyeiben ez az elv érvényesül. Nagyon magas színvonalon tanítanak, nagyon segítőkészek, simán integrálják még a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeket is. Mindenkinek adnak esélyt, mindenkivel segítőkészek, és a többi szülővel együtt úgy gondoljuk, hogy ez az igazgatónő érdeme. A kommunikáció annyira jól működik a szülők és közte, hogy egyszerűen mindent meg lehet vele beszélni. És ha azt mondod, hogy most akarsz menni hozzá fogadóórára, ő most fog téged fogadni, ha nincs éppen akármilyen órája. És úgy gondolom, hogy ebben az iskolában olyan tanár nem marad meg, akinek nem az a célja, hogy a gyerekek minél több ismeretet szerezzenek és minél jobb emberek legyenek. Nagyszerű közösségi programok, rendezvények vannak, ez pedig mind a gyerekek előmenetelét szolgálja. Mi szülők pedig csak azt szeretnénk, hogy ez az egész ügy végre rendeződjön, és a mi véleményünk is elhangozhassék, ne csak ezt a két sértett diákot és a szüleiket hallgassa meg mindenki.

Legnépszerűbb cikkeink