Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Betiltották az oroszok Zelenszkij interjúját

Létrehozva:

ZELENSZKIJ EGY KORÁBBI VIDEÓBESZÉDÉBEN | FOTÓ: UKRÁN ELNÖKSÉG SAJTÓIRODÁJA – AFP

Kész a semlegességről és a biztonsági garanciákról tárgyalni, de a demilitarizálásról és „nácitlanitásról”, valamint az orosz nyelv védelméről nem – jelentette ki Volodimir Zelenszkij a háború kezdete óta az orosz sajtónak adott első interjújában, amit az orosz médiahatóság még azelőtt betiltott, hogy megjelent volna. 

Zelenszkij megerősítette, hogy Kijev készen áll a megegyezésre a legfontosabb pontban: a biztonsági garanciák, a semlegesség és a nem-nukleáris státus kérdésében. „Ha jól emlékszem, emiatt kezdték a háborút” – hangoztatta. Az ukrán elnök több fontos kérdésben kifejtette álláspontját. Egyelőre nem érti teljesen a békefenntartók Ukrajnába vezénylésére vonatkozó lengyel javaslatot. Lengyel partnereinek elmagyarázta, hogy országának nincs szüksége egy befagyasztott konfliktusra a területén. Viccnek nevezte az állítást, miszerint Ukrajnában katonai biolaboratóriumok működnek. Ukrajnának emellett nukleáris és vegyi fegyvere sincsen.

Az orosz nyelv védelmével kapcsolatban Zelenszkij kifejtette, hogy Ukrajnában mindenki olyan nyelven beszél, amilyenen akar. A kölcsönös tisztelet szükségességét hangsúlyozta a szomszédos országok esetében és „tükörtiszteletről” beszélt. „Szóval, mit jelent ez? Hogy ne játszadozzunk tovább, ahogy a magyarok is játszadoznak ezzel egy kicsit, de kevesebbet, Oroszország pedig többet. Ne játszadozzunk tovább az iskolabezárással Ukrajnában. Ha orosz iskolát akarnak, ha valaki oroszul akar tanulni – magániskolát, tessék, nyissanak, de azzal a feltétellel, hogy ha önök nálunk nyitnak egyet, mi önöknél nyitunk” – fogalmazott az államfő. Oroszországban az orosznak, Ukrajnában az ukránnak kell lennie az államnyelvnek.

Vasárnap este a Lettországban szerkesztett, orosz és angol nyelvű Meduza hírportál közölte a beszélgetést, amelyben Zeleneszkij a Meduza mellett a Kommerszant és a Novaja Gazeta című lap, valamint a betiltott Dozsgy kérdéseire is válaszolt a Zoomon adott interjúban, amelyet egyszerre, vasárnap este kívántak megjelentetni, mielőtt az orosz médiahatóság (Roszkomnadzor) betiltotta azt. A Roszkomnadzor vasárnap blokkolta a német Bild bulvárlap és Alekszandr Nyevzorov orosz újságíró honlapját, tömeges rendbontásra, szélsőségességre, valamint jogellenes tömegakciókban való részvételre szólító felhívás címén.

MTI

Legnépszerűbb cikkeink