Connect with us

Nagyvilág

Jégkorong: Kanada újra a trónon

Létrehozva:

Fotó: AFP / Anthony Wallace

A világbajnok Kanada nyerte a női jégkorongtornát a pekingi olimpián, miután a csütörtöki döntőben 3-2-re legyőzte a címvédő, ősi rivális amerikai csapatot. A bronzérmet a finnek szerezték meg.

A Vukoszung Arénában a koronavírus-szabályok miatt közel negyedház, 4000 néző előtt rendezett fináléban, amelyet Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is megtekintett, a sportág két nagyhatalma találkozott. A női hoki 1998 óta szerepel az olimpia műsorán, az első és utolsó aranyat az Egyesült Államok, a közbenső négyet pedig Kanada nyerte, és a világbajnokságokon is csak ez a két együttes szerzett aranyérmet.

Pekingben már a csoportküzdelmek során is találkoztak, akkor 4-2-re diadalmaskodtak a kanadaiak.

A döntő amerikai helyzettel indult, az oldalhálóban landolt a pakk, majd a nyolcadik percben két gólt is ütöttek a kanadaiak. Előbb Natalie Spooner lőtt a léc alá, azonban az amerikaiak videóbírót kértek, és kiderült, hogy 20 másodperccel korábban lesállás előzte meg a támadóharmadba jutást, így ezt a találatot érvénytelenítették. A következő akcióban Sarah Nurse kapott remek átadást, és úgy lőtt kapásból a kapuba, hogy a korong mindkét kapuvasat érintette.

Még ebben a játékrészben növelték előnyüket a juharlevelesek: Marie-Philip Poulin lopott korongot az amerikai zónában, lövése megpattant Savannah Harmonon, így Alex Cavallini nem védhetett. A mérkőzés derekán aztán megint Poulin villant, egy kontra után úgy lőtt a kapuba, hogy a korong a kapus lábáról pattant be.

Emberhátrány alatt kapott lendületet az amerikai válogatott, a 37. percben Hillary Knight talált be közelről, és záró játékrészben voltak még komoly helyzetei a címvédőnek, ám a hajráig mindent kihagytak. Ekkor lehozott kapus mellett Amanda Kessel talált be, de csak 13.5 másodperc volt hátra, így végül Kanada mind a hét mérkőzését megnyerve szerezte vissza az aranyérmet. 

A harmadik helyet Finnország szerezte meg 4-0 arányban legyőzve Svájc válogatottját.

 

A dobogó

  1. Kanada (Ann-Renee Desbiens, Emerance Machmeyer, Kristen Campbell, Jocelyna Larocque, Rebecca Johnston, Laura Stacey, Sarah Fillier, Jill Saulnier, Renata Fast, Melodie Daoust, Ella Shelton, Brianne Jenner, Sarah Nurse, Ashton Bell, Erin Ambrose, Natalie Spooner, Emily Clark, Emma Maltais, Micah Zandee-Hart, Marie-Philip Poulin, Blayre Turnbull, Claire Thompson, Jamie Lee Rattray)
  2. Egyesült Államok
  3. Finnország

 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink