Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Újabb Formula-1-es reformok jöhetnek

Létrehozva:

A tavalyi Belga Nagydíj egyik legizgalmasabb pillanata | Fotó: AFP / Kenzo Tribouillard

A Nemzetközi Automobil Szövetség Formula-1-es bizottsága három sprintfutamos versenyhétvége megrendezését javasolja az idei világbajnoki sorozatban, és ezeken a rövidtávú futamokon az első nyolc helyezett szerez majd vb-pontokat.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Formula-1-es bizottsága áttekintette az előző idényben megrendezett három sprintfutamos versenyhétvége tapasztalatait, és a 2022-es szezonra szintén három GP-n, az Emilia Romagna Nagydíjon, az Osztrák Nagydíjon, valamint a Brazil Nagydíjon javasolja a sprintfutamos lebonyolítást, amelyben ugyanakkor változások várhatók. A pénteki időmérő edzés megnyerése ugyanis pole pozíciót ér a leggyorsabbnak a vasárnapi futamra, a szombati sprintversenyen pedig nemcsak a dobogósok, hanem az első nyolc helyezett szerez világbajnoki pontokat 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 elosztásban. A hivatalos elnevezés szintén megváltozik, idén már nem sprint kvalifikáció, hanem csak sprint lesz a szombati rövid távú viadal neve.

Az előző szezonban a Belga Nagydíjat elmosta a heves esőzés. A bizottság az ilyen esetekre szintén új protokollt javasolt, ennek értelmében nem lehet világbajnoki pontokat osztani a versenyzőknek és a csapatoknak, ha a futamot vezető pilóta nem teljesített legalább két kört biztonsági autós és/vagy virtuális biztonsági autós szakasz nélkül. A javaslat szerint ha legalább két kört, de a versenytáv kevesebb mint 25 százalékát teljesítette az élen álló versenyző, akkor az első öt helyezett kap pontot 6, 4, 3, 2, 1 elosztásban. Ha a kényszerű leintésig a teljes táv több mint 25, de kevesebb mint 50 százalékát tudta le az első helyezett, akkor az első kilenc pozícióban záró pilóta szerez pontot 13, 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2, 1 elrendezésben, ha pedig több mint 50, de kevesebb mint 75 százalékot teljesítettek a tervezett távból, akkor az első 10 kap pontot 19, 14, 12, 9, 8, 6, 5, 3, 2, 1 elosztásban.

A Formula-1-es bizottság javaslatai akkor válnak véglegessé, ha a FIA Motorsport Világtanácsa elfogadja őket.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink