Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Kiválasztották a világ legszebb útifotóit

Létrehozva:

Az év legjobb fotósa, az olasz Fortunato Gatto egy fényképe | Fotó - Fortunato Gatto / www.tpoty.com

A járvány alatt is csodás útifotók születtek, bár jó részüket saját hazájukban fotózták az év utazó fényképésze (Travel Photographer of the Year) pályázat győztesei.

Valamennyi népszerű fotópályázat közül ez a versengés kifejezetten arra emlékeztetheti az embereket, milyen csodálatos és változatos a bolygó, ahol élünk. Bár sokan önként vagy kényszerből lemondtak az utazásról a világjárvány miatt, a képek által egy kicsit bepótolhatjuk a kimaradt világjáró túrákat is. 

Összesen 151 országból érkeztek pályaművek a versenyre, a természeti szépségektől a különböző egzotikus kultúrákig, ritka vadállatokig sokféle témát megörökítve. Az elmúlt két évben a korlátozott mozgási lehetőségek ellenére is rengeteg lenyűgöző útifotó készült, amiket az interneten és egy londoni szabadtéri kiállításon is bemutatnak. “Ezek a képek az utazó fotográfusok elszántságát, kreativitását és zsenialitását dicsérik” – mondta a MyModernMet oldalnak a pályázat megalapítója, Chris Coe brooklyni fotográfus.

A pályázat abszolút győztesének a szakmai zsűri a 2007 óta Skóciában élő olasz Fortunato Gattót választotta, aki eljutott Alaszkába fotózni, hogy megörökítse a különleges, jórészt még érintetlen természet szépségét. A Denali Nemzeti Parkban készített képein a havas hegyvonulatok absztrakt, geometrikusan szabályos formái az éledező növényvilág impresszionista hangulatú színfoltjaival képeznek izgalmas kontrasztot. 

A pályázaton a legifjabb tehetségek is megcsillantották különleges képességeiket: a 13 éves Indigo Christina Larmour már a harmadik évben viszi el a legfiatalabbak közt a fődíjat. Az ír tinilány “helyzeti előnye”, hogy dokumentumfotós édesanyjával járja a világot, és az indiai Kolkata, majd a pakisztáni Lahore után most az Egyesült Arab Emirátusokban, egy teveversenyen készített, dinamikus fotói is lenyűgözték a zsűrit. A drónok az útifotózásban is új távlatokat nyitottak: a New Yorkban élő, kínai születésű Jie Fischer a Salt Lake sóstón átvonuló flamingókról készített így varázslatos fotókat, de madártávlatból készített képeivel nyert a szíriai Mouneb Taim is, aki az Aleppo romjai közt kitartó túlélőket fotózta.

Legnépszerűbb cikkeink