Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Szexszimbólumból úttörővé vált a Flashdance sztárja

Létrehozva:

Jelenet az 1983-as Flashdance című filmből | Fotó: 7EArt / Paramount Pictures / Photo12 via AFP

Negyven éve készült a Flashdance: a táncos karrierről álmodozó, hegesztőként dolgozó lány szerepe világszerte ismertté tette az akkor még tinédzser Jennifer Bealst, aki jelenleg az Esküdt ellenségek krimisorozat következő évadát forgatja New Yorkban.

Az 58 évesen is ragyogó színésznő a Guardiannek elmesélte, a film bemutatása után a Ku-Klux Klántól kapott fenyegetéseket a származása miatt. 

Beals Chicagóban nőtt fel, ír anya és afroamerikai apa gyermekeként. A Yale egyetemen angol irodalmat tanult, mikor megkapta a Flashdance-ben Alex, a táncos lány szerepét. Egyszerre volt izgalmas és ijesztő számára, mikor egy csapásra szexszimbólummá vált. De az 1980-as évekre még nagyon jellemző volt a nők tárgyiasítása, ahogy a rasszizmus is. Akiket ez nem érdekelt, ránézésre meg sem mondták volna róla, hogy “félvér”, de sok gyalázó, fenyegető levelet kapott klántagoktól. “Ezeket mindig tudtam kezelni. Nem tudom, hogy azért, mert erre neveltek, de csak még elszántabban akartam küzdeni a céljaimért” – mesélte az interjúban. Ezért visszament az egyetemre is, hogy lediplomázzon. 

Tavaly a The Book of Bobba Fett sorozatban, a Mandalorian spin-offjában láthattuk. Nagy örömmel vált a Star Wars univerzum részévé, ami a nosztalgiára épít, ezt értékelték is benne a pandémia miatt biztonságra vágyó nézők. Ő maga is rajongó, a jedi-hit is elcsábította. “Nagyon sokrétű a spirituális érdeklődésem. Ha nem lennék színész, buddhista apácának állnék – mondja viccesen. – Gyerekként is az érdekelt, kicsoda, micsoda isten? Bibliákat gyűjtöttem, aztán elkezdtem tarot-kártyát vetni, amitől anyám kiborult. Tizennégy éves voltam, mikor először láttam a Csillagok háborúját, és mikor az erőről beszélgettek benne, úgy éreztem, végre megtaláltam a saját vallásomat.” A sci-fi műfajt azért is kedveli, mert ebben természetes a fajok sokszínűsége, és a kívülállók szereplők is rálelhetnek a bennük lakozó erőre, utat mutatva ezzel másoknak. Nem csak a Flashdance miatt látják úttörőnek a színésznőt: az L sorozatban egy leszbikus műkereskedőt alakított – húsz évvel ezelőtt ez is radikálisnak számított. Ilyen szerepek, sorozatok kellettek ahhoz, hogy a mai, Z-generáció számára már természetessé váljon, hogy a világban meleg, nem bináris és transzgender emberek is élnek.

Legnépszerűbb cikkeink