Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Új oltást tervez a Moderna

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Dimény András

A Moderna vakcináját az amerikai Nemzeti Allergia- és Fertőző Betegségkutató Intézet tesztelte főemlősökön, az eredmények alapján elmondható, hogy az omikron variánssal szembeni védelemben nem mutatkozott meghatározó különbség az állatok tüdejében, írja az Infostart.

Az állatok vérét is megvizsgálták, de eltérő eredmény nem született, mert a mérhető immunválasz tekintetében, nem mutatható ki jelentős eltérés az eredeti és az omikron-oltással immunizáltak esetében. „Ezért az omikron-emlékeztető nem biztos, hogy nagyobb védettséget vagy védelmet biztosít a jelenlegi Moderna-vakcinával végzett emlékeztető oltáshoz képest” – állapították meg a kutatók. 

Moderna a kutatást kommentálva elmondta, hogy folytatják a harcot a koronavírussal szemben. „Úgy gondoljuk, hogy az aggodalomra okot adó változatok elleni védelem fontos lesz, különösen 2022 őszén. Továbbra is figyelemmel kísérjük a SARS-CoV-2 és a potenciális új változatok tudományos és járványtani helyzetét. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a vírus fejlődése során a vírus előtt járjunk” – fogalmaztak. A Moderna vezérigazgatója, Stéphane Bancel ezzel párhuzamosan bejelentette, hogy egy olyan „három az egyben” oltás kifejlesztését tervezik, amely a koronavírus, az influenza és az RSV ellen nyújtana védelmet. Az utóbbi sok felnőttnél megfázásszerű betegséget okoz, de csecsemőknél és idősebb felnőtteknél veszélyes lehet.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink