Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A Moderna a legjobb vakcina?

Létrehozva:

Fotó: Angela Weiss / AFP

Az amerikai járványügyi hatóság 32 ezer kórházi eset megvizsgálása után arra jutott, hogy a Moderna 95 százalékban akadályozza meg, hogy valaki kórházi kezelésre szoruljon.

A Pfizer esetében már csak 80 százalékos ez az arány.

Min ismert, az oltások nyújtotta védelem elentősen gyengül nagyjából fél év elteltével, ha a Delta variáns ellenében vizsgáljuk. A Pfizer és a Moderna oltása két hónap után 95, illetve 94,5 százalékos védelmet nyújtott,  de az újabb hónapok elteltével a számok csökkenni kezdtek. 

Egy augusztusi adatokat elemző kutatás szerint a Pfizer már csak 76 százalékban, a Moderna pedig 86 százalékban akadályozta meg a fertőzés elkapását. Egy másik az adatokat szeptember végéig követő elemzés szerint a Pfizer hatékonysága 45, a Modernáé pedig 58 százalékra esett vissza – írja az mfor.

Az oltások beadatása nem elsősorban a megfertőződés megakadályozása, hanem a súlyos, halálos tünetek kialakulásának elkerülése miatt fontos. Úgy tűnik, a Moderna ott is jobban teljesít Miközben egy kanadai kutatás mindkét vakcina hatékonyságát 95 százalék fölé mérte, az amerikai járványügyi hatóság, a CDC június és augusztus között több mint 32 ezer kórházi eset megvizsgálása után arra jutott, hogy míg a Moderna 95 százalékban akadályozza meg, hogy valaki kórházi kezelésre szoruljon, addig a Pfizer esetében már csak 80 százalékos ez az arány. Egy másik hasonló kutatás pedig 93-88 arányban hozta ki győztesnek a Modernát.

Egyetlen dolog árnyalja a képet: a Moderna orvosigazgatója is elismerte, hogy oltásuk nagyobb eséllyel okozhat a 30 év alatti fiatal férfiak körében szívizomgyulladást, mint a rivális vakcina. A különbség több mint ötszörös, ám 100 ezer oltásból a francia adatok szerint is csupán 13,3 esetben fordul elő ez a mellékhatás (a Pfizer esetében pedig csupán 2,7 ez a szám), ami százalékban kifejezve 0,0033 százalék. 

Legnépszerűbb cikkeink