Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Bezavarhat a női ciklusnak az oltás

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: AFP / Oli Scarff

Azoknál a nőknél, akik kaptak egy adag koronavírus elleni vakcinát, a ciklus hossza közel egy nappal nőtt a nem beoltott nőkhöz képest – írja a MedicalXpress nyomán az Infostart.

A tanulmány szerzői hozzátették, hogy a menstruációs ciklusok hossza hónapról hónapra változhat, a megfigyelt növekedés pedig a normál tartományon belül van. További kutatások szükségesek annak érdekében, hogy pontosabban meg lehessen határozni, miként befolyásolja a koronavírus elleni oltás a menzeszhez kapcsolódó tüneteket, köztük a hangulatváltozást, a fájdalmat, illetve a vérzés erősségét.

„Megnyugtató, hogy a tanulmány csak kis mértékű, átmeneti menstruációs változást talált a nőknél. Ezek az eredmények először nyújtanak lehetőséget arra, hogy a nőknek tanácsot adjunk, mire számíthatnak a koronavírus elleni oltás kapcsán, hogy annak megfelelően tudjanak tervezni” – mondta Diana W. Bianchi, az amerikai Eunice Kennedy Shriver az amerikai Gyermekegészségügyi és Humánfejlesztési Intézetének (NICHD) igazgatója. Hozzátette azt is, korábban kevés kutatást végeztek arról, hogy miként hatnak a koronavírus vagy más betegségek ellen beadott vakcinák a női ciklusra. Az oltatlan egyének esetében az adatokat hat egymást követő ciklusból gyűjtötték. A vizsgálatban részt vevő 3959 személy közül 2403 oltott és 1556 oltatlan volt.  A legtöbb oltott a Pfizer vagy a Moderna vakcinát kapta. Az első adag oltás a ciklus hosszának 0,71 napos, a második adag pedig 0,91 napos növekedésével járt átlagosan, ezért a kétszer is oltott felhasználók esetében az egyes ciklusok hossza kevesebb mint egy nappal nőtt. Az oltott személyeknél nem volt változás a menstruációs vérzés napjainak számában. A kutatók nem tapasztaltak jelentős változást a ciklus hosszában az oltatlan felhasználók esetében. A szerzők hozzátették, hogy a Nemzetközi Nőgyógyászati és Szülészeti Szövetség normálisnak minősíti a ciklus hosszának változását, ha az kevesebb, mint nyolc nap.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink