Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nem lehet félévente újraoltani az egész világot

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: MTI / Komka Péter

Sir Andrew Pollard szerint a jövőben a legveszélyeztetettebb lakossági csoportokra kell összpontosítani az oltási kampányokat.

Nem kell és nem is lehetséges az egész világot félévente újraoltani a koronavírus ellen, a negyedik és az esetleges még további oltásidózisokat a legveszélyeztetettebb lakossági csoportoknak kell fenntartani – mondta keddi nyilatkozatában az oltásügyi ajánlásokat kidolgozó független tanácsadó bizottság (JCVI) elnöke. 

A brit kormány számára oltásügyi ajánlásokat adó Sir Andrew Pollard – aki az Oxfordi Egyetem vakcinafejlesztő részlegének vezetője, valamint az egyetem és az AstraZeneca vakcinájának kifejlesztését irányító szakember – a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilapnak nyilatkozva kijelentette azt is, Pollard professzor szerint a brit oltási kampány sikere miatt összehasonlíthatatlan a jelenlegi helyzet az egy évvel ezelőttivel. Kijelentette: ha az ország ugyanabban a helyzetben lenne, mint tavaly januárban, biztos, hogy ismét teljes körű lezárás lenne érvényben Nagy-Britanniában. „Az oltások megakadályozzák a súlyos megbetegedés kialakulását és így azt is, hogy a Covid-19-ben megbetegedők elfoglalják a kórházi ágyakat például a daganatos etegségekben szenvedők elől” – mondta a kedden megjelent interjúban a brit oltásügyi bizottság vezetője. Pollard professzor közölte: osztja azt a többségi szakmai véleményt, hogy az omikron vírusvariáns enyhébb tüneteket okoz, mint a korábban dominánssá vált delta. Hozzátette ugyanakkor: a legnagyobb kockázatot továbbra is a beoltatlan lakossági csoportok jelentik. A negyedik, illetve a további oltási dózisok lehetőségéről Pollard professzor ugyanakkor kijelentette: „az erről szóló döntéshez több bizonyíték kell arra, hogy az újabb dózisok milyen hatékonyságúak. Nem lehet az egész világot minden négy-hat hónapban újraoltani, ez nem tartható fenn és nem is finanszírozható, ezért a jövőben a legveszélyeztetettebb lakossági csoportokra kell összpontosítani az oltási kampányokat”.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink