Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

ENSZ: Oltást mindenkinek

Létrehozva:

Koronavírus elleni vakcinát adnak be Peruban | Fotó: AFP / Ernesto Benavides

A világszervezet szerint a Földön minden embert be kellene oltani. A Covid-19 betegséget előidéző koronavírus a határokat átlépve terjed.

António Guterres ENSZ-főtitkár úgy vélekedett hétfőn a virtuálisan megrendezett Világgazdasági Fórumon, hogy az egész világon mindenkit be kellene oltani a koronavírus ellen, máskülönben az emberiség soha nem tud megszabadulni a kórokozó és variánsai okozta világjárványtól – ismertette hétfőn az MTI. „Az utóbbi két év egyszerű, ám brutális igazságra derített fényt: ha valakit kihagyunk, akkor mindenkit kihagyunk. Ha nem sikerül minden egyes embert beoltanunk, akkor folyton újabb variánsok kialakulásának adunk teret” – jelentette ki az ENSZ-főtitkár, arra intve, hogy a Covid-19 betegséget előidéző koronavírus a határokat átlépve terjed, és kíméletlenül lebénítja a gazdaságokat és a mindennapi életet.

Guterres felidézte, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban azt a célt tűzte ki, hogy 2021 végéig minden ország népességének 40 százalékát be kellene oltani, az idei év közepére pedig 70 százalékig kellene eljutni. A világszervezet főtitkára kifogásolta, hogy a magas jövedelmű országok átoltottsági rátája – mint fogalmazott: „gyalázatos módon” – hétszerese az afrikai országokénak. „Most azonnal a vakcinák méltányos elosztására lenne szükség” – hangoztatta. António Guterres szerint meg kellene újítani a globális pénzügyi rendszert. Ha nem sikerül enyhíteni az eladósodott országok terhein, illetve támogatni a fejlődő országokat, akkor olyan egyensúlytalanságot teremthetünk, amely bedöntheti a minden ponton összekapcsolódó világgazdasági rendszert – szögezte le.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink