Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

2021 szava: a vakcina

Létrehozva:

Egy egyiptomi laboratóriumi technikus vakcinával a kezében | Fotó: Khaled Desouki / AFP

A vakcina szó valójában két különböző történetet képvisel. Az egyik a tudományos történet, amely arról szól, hogy milyen figyelemre méltó gyorsasággal készültek el a koronavírus elleni oltások.

A vakcinát (vaccine) választotta az év szavának idén a Merriam-Webster szótár – írja az MTI. Peter Sokolowski, a Merriam-Webster főszerkesztője szerint 2021-ben ez a szó naponta rendkívül sokszor került elő.

Mint rámutatott, a vakcina szó valójában két különböző történetet képvisel. Az egyik a tudományos történet, amely arról szól, hogy milyen figyelemre méltó gyorsasággal készültek el a koronavírus elleni oltások. Ugyanakkor a szónak a vele kapcsolatos viták miatt komoly politikai vetületei is vannak. „A szó tehát mindkét fontos történetet magában hordozza” – hangsúlyozta a főszerkesztő.

A szótár online felületén tavaly 601 százalékkal nőtt a vakcina szó iránti érdeklődés. Idén pedig – 2019-hez képest – 1048 százalékkal nőtt a vakcina szóra való keresés. A Merriam-Websterben 2020-ban a pandémia (pandemic) szót nézték meg legtöbbször. Sokolowski szerint a világjárvány volt a pisztoly elsülése, és most az utóhatások következnek.

Sokolowski szerint a vakcina szó eredete 1882-re nyúlik vissza, de már korábban is felbukkantak említései a tehénhimlőből származó, oltásokhoz használt folyadékkal kapcsolatban. Az újlatin vaccina szóból kölcsönözték, amely a latin vaccinus nőnemű szóra vezethető vissza, ami azt jelenti, hogy tehéné vagy tehénből. A tehén latinul vacca, ami a Merriam-Webster szerint a szanszkrit vasa szóval rokonítható.

A Merriam-Webster az év szavát az online felületén végzett keresések alapján választja ki. 

Legnépszerűbb cikkeink