Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Megromolhatott az összes Szputnyik, ami Magyarországra érkezett

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: MTI / Balázs Attila

Nem azért nem reklámozza már a Szputnyik-oltást a kormány, mert az a legjobb, és elrejtik az emberek elől, hanem mert lejárt a szavatossága az összesnek, amit Magyarország vett.

A különböző oltásos csoportokban terjed, hol oltanak még a Szputnyikkal az országban. Sokan azt hiszik, azért akad kevés belőle, mert biztos a legjobb, és eldugják az emberek elől, de nem ez a helyzet – írja a Szabad Európa.

Az állami tájékoztatás szerint április 27-én érkezett meg Magyarországra az utolsó adag első komponensű Szputnyik V-termék, a második komponensből pedig május 11-én. A termékeket ráadásul nem a reptéren gyártják és csomagolják, így a lejárati idejük biztosan korábban kezdődött. A gyógyszert a gyártó szerint legfeljebb hat hónapig lehet eltartani mínusz 18 Celsius-fokon lefagyasztva, utána már nem szabad beadni. Felolvasztva két óráig áll el, visszafagyasztani pedig tilos. Így október vége felé Magyarországon biztosan lejárt minden első komponensű orosz termék, november első harmadában pedig a második komponensű is.

Múlt héten Gulyás Gergely nem árulta el, mennyi lehet még belőle az oltópontokon, csak azt, hogy gyakorlatilag elfogyott. A homályos utalás sem azt nem jelenti, hogy teljesen elfogyott, sem azt, hogy bevonták volna, így ismeretlen számú oltóponton még előfordulhat. Ezért ha bárki ilyennel találkozik, ne fogadja el. Nem kizárt, hogy az állam sem tudja pontosan, mennyi ilyen vakcina kering még az országban. 

Az Európia Unió járványügyi központjának jelentett hivatalos magyar adatok szerint még a múlt héten is adtak be első oltásként Szputnyikot Magyarországon, írja a portál, amely szerint ez jelentheti a magyar adatszolgáltatás gyengeségét is – nem először fordulna elő hasonló gond. A kormány egyelőre nem reagált a lap érdeklődésére.

A Pfizer oltása kilenc hónapig áll el, a Modernáé hét hónapig, az AstraZenecáé szintén hat hónapig, de nem valószínű, hogy bárki lejárt terméket kapna. A Sinopharm vakcinája „feltételezetten két évig” használható fel, tehát egyelőre ezzel kapcsolatban sem valószínű lejárati probléma.

Legnépszerűbb cikkeink