Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Borzalmasan megdrágul a sertéshús

Létrehozva:

Fény utcai piac. Budapest, 2020. július 14. | Fotó: Pozsonyi Roland / Pesti Hírlap

Drágul a sertéshús 2022 elejétől kezdve, mivel a gazdák kénytelenek lesznek emelni az árakat – közölte Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.  

Mint mondta, az ágazat hullámzó évet zárt 2021-ben, és már tavaly év végén sem tudták lenyelni a kiugró infláció miatti takarmányár-növekedést a tenyésztők.   Tavaly az év elején volt egy három hónap alatt lezajlott 25 százalékos árnövekedés az élő sertés nemzetközi piacán, majd ezt követően folyamatos árcsökkenés volt az év végéig.  Az önköltségi árak is, jelentősen emelkedtek, ezt 2022 első hónapjaiban kénytelenek lesznek érvényesíteni a sertéstenyésztők – mondta. Az elmúlt éveket a sertéshúságazat kettős vírushatás alatt élte, és 2021 is ilyen év volt, ugyanis ezt az ágazatot nemcsak a Covid-hatás, hanem az afrikai sertéspestis megjelenése is nagyon drasztikusan befolyásolta – mondta Éder Tamás. Véleménye szerint a bolti polcokon a sertéshúsból készült termékek nem drágultak számottevően, az infláció mértékét meghaladóan tavaly, de mivel az élő sertés ára ma már nem fedezi a gazdák költségeit, ezért most egy nagyobb árrobbanás jöhet azért, hogy a gazdák ne adják tovább veszteséggel a sertést. Éder Tamás szerint az év végén már meg is kezdődött a korrekció, amely fél éven át még folytatódni fog, ezért pedig a boltokban is nőnek majd az árak 2022 első félévében. A várható árnövekedésről érdekképviselet vezetőjeként nem mondhatott semmit, de a 25-30 százalékos takarmánydrágulás szerinte be fog épülni az önköltségi árakba, mindez pedig komoly árnövekedést jelent majd, mivel a sertések előállítási költségeinek 65-70 százalékát a takarmányár teszi ki. A húsipar válsága már hónapok óta látszik itthon és az európai piacon is. A változás részben a Kínában látható gazdasági folyamatok eredménye – írta az Index.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink