Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Klímakutatók, akik látják a reményt

Létrehozva:

Erdőtűz az Amasonas Esőerdő-rezervátumban 2020. augusztus 15-én | Fotó: AFP / Carl de Souza

A Vice.com újév alkalmából megpróbált reményteljes jelenségekről beszámolni a Föld jövőjével kapcsolatban.

Megkérdeztek öt klímakutatót, milyen pozitív történéseket látnak.

Bármelyik újságot nyitjuk ki, ömlik ránk a klímakatasztrófa, úgy tűnik, nem tudunk szabadulni a lehangoló éghajlati szalagcímektől. A klímatudósoknak a legnehezebb: ők közelről figyelik a bolygónk pusztulását és közben megpróbálják megmenteni a világot. Vajon mi ad reményt ezeknek az embereknek?

Dr. Erika Berenguer, az Oxfordi Egyetem Ökoszisztémák Laboratóriumának tudományos főmunkatársa számára az adja a legtöbb reményt az Amazonassal kapcsolatban, hogy összegzése szerint nyolc év alatt több mint 80 százalékkal csökkent az erdőirtást az Amazonas vidékén.

„A hegyek nem változnak olyan mértékben, mint bolygónk más részei” – állítja Dr. Heidi Steltzer, a Fort Lewis College környezetvédelmi és fenntarthatósági professzora, aki 27 éve tanulmányozza a hegységeket. A tudós szerint csodálatos, hogy a hegyek éghajlata és a rajtuk lévő növényzet nem változnak olyan mértékben, mint bolygónk más részei, például az óceánok és a sarkok.

Dr. Emily Darling, korallzátony-kutató, a Wildlife Conservation Society korallzátony-védelmi igazgatója azzal foglalkozik, hogy a korallzátonyok hogyan fogják túlélni az éghajlatváltozást. 2019-ben, a Winston ciklon pusztítása után azt figyelte meg, hogy a teljesen elpusztult korallzátonyok helyén pár év után újra pezsgett az élet.

Dr. Fleur Visser, a Worcesteri Egyetem fizikai földrajz tanszékének vezető oktatója szerint az Atlanti-óceán északi részének átlagos hőmérséklet-változása valójában nem felmelegedést, hanem lehűlést mutat – de ez csak egy apró kis terület. A tudós szerint elképzelhető, hogy a felmelegedésével ellentétes hatást válthat ki, ha leáll a Golf-áramlat.

Rengeteg tanulmány jelenik meg, amelyek azt mutatják, hogy az őslakosok által végzett erdővédelem jobb, mint a hivatalos erdővédelem, és hogy a biológiai sokféleség jobb azokban a régiókban, ahol a helyi közösségek irányítják ezeket a régiókat – mondta el Joycelyn Langdon, a Climate in Colour alapítója.

Vice / PH

Legnépszerűbb cikkeink