Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Egy órával később kezdődjön az iskola?

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Adrián Zoltán

Az iskolabezárások miatt többet aludtak a serdülők, ami javította az egészségügyi állapotukat.

Csökkent az alkohol és koffeinfogyasztásuk is, ami szintén javított az életminőségükön – állapították meg a Zürichi Egyetem (UZH) kutatói. 

A szeparáltság viszont mentálisan volt megviselő a gyerekeknek. A kutatás fő eredménye az, hogy jobb lenne, ha később kezdődne az oktatás az iskolákban – írja a Napi.hu.

A 2020-as és 2021-es iskolabezárások sok fiatal egészségére és jóllétére negatív hatással voltak. A magántanulásnak azonban volt pozitív mellékhatása is: a reggeli hosszabb alvásnak köszönhetően sok tinédzser jobb egészségi állapotról és egészséggel kapcsolatos életminőségről számolt be. A tanulmány szerzői a Zürichi Egyetemről ezért úgy vélik, hogy az iskolai napoknak később kellene kezdődniük reggel.

Az online oktatással azonban többeknél jelentkeztek a depresszió és a szorongás tünetei és többen lettek elégedetlenek az életükkel. Az iskolások fizikailag is kevésbé voltak aktívak, és több időt töltöttek a képernyők előtt ülve. Most a Zürichi Egyetem (UZH) tanulmánya kimutatta, hogy a magántanulói időszak sok tinédzser egészségére és jóllétére pozitív hatással is volt: „A diákok a bezártság alatt naponta körülbelül 75 perccel többet aludtak. Ezzel egyidejűleg jelentősen javult az egészséggel kapcsolatos életminőségük, és csökkent az alkohol- és koffeinfogyasztásuk” 

– mondta a tanulmány társvezetője, Oskar Jenni, az UZH fejlődési gyermekgyógyász professzora. A hosszabb alvás oka, hogy mivel nem kellett iskolába utazniuk, később is fel tudtak kelni. A serdülők alváshiánya általános fáradtsághoz, szorongáshoz és fizikai panaszokhoz vezethet. Ezek viszont károsan hatnak az olyan kognitív funkciókra, mint a koncentráció, a memória és a figyelem, ami jelentősen megnehezíti a mindennapi életben való működést. A korai iskolakezdés ellentétes a tizenévesek természetes, biológiailag meghatározott alvási szokásaival. Magyarországon is létezik már kezdeményezés, amely 30-60 perccel későbbre tolná az iskolakezdést. Az előzetes kutatások alapján tízből hét megkérdezett hallott arról a javaslatról, hogy a középiskolások számára ne 8.00-kor, hanem később, 8.30 – 9.00-kor kezdődjön az oktatás.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink