Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Másfél kilométeres partszakaszt zárnak le Fonyódligeten

Létrehozva:

Lezárja a Fonyódligeti Erzsébet-tábor előtti Balaton-parti területet az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány – tudta meg a 24.hu.

A táborhely másfél kilométer hosszan nyúlik el a Balaton mellett, amit a táborozók mellett eddig bárki használhatott. A közös használatnak viszont az idei évben vége lesz: a tábor tulajdonosa, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány a 24.hu-val közölte, hogy a tábor mellett közvetlenül elterülő partszakasz 2024-től a tábor területéhez tartozik, azt kizárólagosan a táborozók használhatják, ami tovább növeli a gyermekek táborozásának biztonságát.

A portál az önkormányzatot is megkereste, de válaszuk szerint nem tudnak a partszakasz lezárásáról. „A terület jelenleg önkormányzati tulajdon, nem tudunk annak tervezett lezárásáról” – állította Erdei Barnabás fonyódi alpolgármester.

A terület a tulajdoni lap szerint jelenleg valóban az önkormányzaté, de a fideszes vezetésű város elcseréli a vízparti területet az állammal.  Az alpolgármester úgy fogalmazott, hogy „a törvény ereje megadja a lehetőséget az ingatlan cseréjére, de ez még nem történt meg. Az ingatlan kezelője jelenleg az alapítvány”.

2019-ben egyébként a fonyódligeti Erzsébet-tábor szomszédságában elterülő vízparti területekből néhányat már megszerzett az alapítvány. Az akkori törvénymódosításban viszont még az szerepelt, az alapítványnak vállalnia kell, hogy nem akadályozza az önkormányzat tulajdonában álló, most lezárásra váró terület, azaz a „közpark-szabadstrand (…) megközelítését és rendeltetésszerű használatát”.

A 24 információi szerint az alapítvány egy magánutat is igyekszik megszerezni a tábor környékén, Fonyód keleti végénél. A tábor mostani kerítése és a déli telekhatár között húzódik egy széles, aszfaltos út, amely egészen Balatonboglár határáig ér. Ezen autók és biciklik is közlekednek. Az út közforgalomtól el nem zárható, de információnk szerint a tábor vezetése már a kormányhivatalhoz és a városhoz is fordult az út lezárásának ötletével. A lap úgy tudja, szerint ehhez egyelőre nem járult hozzá sem az önkormányzat, sem a kormányhivatal. Az előbbi ezzel kapcsolatban most annyit írt, hogy az Erzsébet-tábor déli oldalán található magánút lezárását tervezi a tulajdonosa, viszont továbbra is biztosított lesz a kerékpáros és a gyalogos forgalom.

A Fonyódligeti Erzsébet-tábor felújítását néhány évvel ezelőtt a Mészáros Lőrinc és családtagjai tulajdonában Fejér-B.Á.L. végezhette el nettó 4 milliárd 481 millió forintért. A területen egy sátortábort alakítottak ki, a gyerekek húszszemélyes jurtákban éjszakáznak. Az alapítvány elnökéről (akkori főtitkáráról), Hornyák Tiborról a 24.hu derítette ki 2017 nyarán, hogy napi 110 ezer forintért bérelt úszómedencés házat a Zánkával szomszédos Monoszlón úgy, hogy a táborban saját lakóépületet használhatott volna.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock)

Legnépszerűbb cikkeink