Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Gloden Globe puccparádé nélkül

Létrehozva:

Fotó: Emma McIntyre / HFPA / AFP

A filmek közül A kutya karmai közt, valamint a West Side Story, sorozatok terén pedig az HBO Utódlás című sorozata tarolt.

A vasárnap este 79. alkalommal megrendezett Golden Globe-gála először zajlott le mindenféle show nélkül.

A Golden Globe-gála partyja és 18 milliós tévés showja helyett egy 90 perces zártkörű eseményt tartottak. A megtépázott hírnevű újságírószervezetnek idén nem sikerült hírességeket felkérnie az idei Golden Globe-nyertesek kihirdetésére. Így a HFPA (a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szövetsége) által támogatott karitatív szervezetek munkatársait hívták meg, ők jelentették be a díjazottakat. Mint a HFPA honlapján kiemelte, az elmúlt 25 évben mintegy 50 millió dollárt adományozott nonprofit és jótékonysági szervezeteknek.

Jane Campion A kutya karmai közt című alkotása kapta a legjobb drámai film, Steven Spielberg West Side Storyja pedig a legjobb musical vagy vígjáték Golden Globe-díját. A televíziós mezőnyben a legjobb drámasorozat trófeáját az Utódlás nyerte el, a legjobb vígjátéksorozat pedig a Hacks lett.

A legjobb rendezés díját Jane Campion kapta A kutya karmai közt című westernjéért. Kenneth Branagh Belfast című önéletrajzi ihletésű, fekete-fehér drámáját a legjobb forgatókönyv díjával jutalmazták. A legjobb idegen nyelvű film elismerését a japán Drive My Car kapta, az animációs filmek közül pedig az Encanto győzött.

A legjobb színészi díjakat a drámai mezőnyben Nicole Kidman (Az élet Ricardóéknál) és Will Smith (Richard király), a vígjáték vagy musical mezőnyben pedig Rachel Zegler (West Side Story) és Andrew Garfield (Tick, Tick… Boom!) kapta. A mellékszereplőknek járó Golden Globe-bal Ariana DeBose-t (West Side Story) és Kodi Smith-McPhee-t (A kutya karmai közt) díjazták. A legjobb filmzenéért járó elismerést Hans Zimmer kapta a Dűnéért, a legjobb filmdal pedig a Nincs idő meghalni című James Bond-film főcímdala lett Billie Eilish-től.

A televíziós produkcióknál a korlátozott epizódszámú sorozatok közül a The Underground Railroad kapta a díjat. A drámasorozatok színészi díjait Michaela Jae Rodriguez (Póz) és Jeremy Strong (Utódlás), a vígjátéksorozatok színészi trófeáit Jean Smart (Hacks) és Jason Sudeikis (Ted Lasso) nyerte el. Kate Winslet az Easttowni rejtélyek című minisorozatban nyújtott játékáért, Michael Keaton pedig a Dopesick című minisorozatban játszott főszerepért kapott Golden Globe-ot. A tévés mellékszereplők díját a Squid Game sztárja, O Yeung-su és az Utódlás színésznője, Sarah Snook nyerte el.

MTI / 168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink