Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Elég volt a tétlenségből!

Létrehozva:

Több száz fiatal tüntetett pénteken a Globális Klímasztrájk elnevezésű demonstráción, amit a világ számos városában tartottak meg egyszerre. A budapesti menet az Operától vonult a Kossuth térre, valódi klímavédelmi cselekvést követelve a döntéshozóktól.

A Euronews tudósítása szerint a fiatalok a tüntetés végén Udvaros Dorottya színésznő, Greenpeace-követ vezetésével közös fogadalmat tettek arra, hogy mindent meg fognak tenni azért, hogy a 2022-es országgyűlési választásokon induló jelöltek komolyan vegyék a klíma- és ökológiai válság megoldását. Miközben világszerte 1500 helyszínen egyszerre tüntettek, a budapesti tüntetés azért is fontos volt, mert két év után először zajlott klímasztrájk a magyar fővárosban.

A Greta Thunberg pénteki tüntetései nyomán elindult Fridays For Future Magyarország mozgalom és az Extinction Rebellion Magyarország aktivistái a „Klímaválság van, lázadj!” üzenettel vonultak az utcára. A klímasztrájkhoz a Greenpeace Magyarország mellett több száz fiatal csatlakozott, hogy üzenjenek a magyar döntéshozóknak: Elég volt a tétlenségből!

A globális tüntetés céljai mellett a szervezők a magyar természetvédelmi területeken történő beruházások ellen is tiltakoztak.

„Tudjuk jól, hogy a politikusok csak akkor fogják komolyan venni a környezeti válság problémáját, ha azt látják, hogy mi szavazók ezt várjuk el tőlük” – mondta Udvaros Dorottya színésznő. A Greenpeace minden, a 2022-es országos választáson induló párttól és miniszterelnök-jelölttől az eddigieknél jóval ambiciózusabb és konkrétabb zöld programot vár. A tüntetők az Operától vonultak a Kossuth térre, ahol több aktivista is tetszhalottként jelképesen a földre feküdt.

Az MTI a budapesti tüntetésről nem tudósított, de bécsi tudósítójuk anyagát közölték, amely szerint több ezren csatlakoztak a globális klímasztrájk jegyében meghirdetett helyi tüntetéshez. Renate Anderl, az Osztrák Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezetének elnöke támogatásáról biztosította a környezetvédelmi aktivistákat. Az idei nyár természeti katasztrófái megmutatták, hogy az utolsó utáni pillanatban vagyunk, és igenis oda kell figyelni a jövőjüket féltő fiatalok hangjára, mert ha ma nem cselekszünk, valóban késő lesz – jelentette ki. A bécsi megmozduláson a rendőrség adatai szerint 5500-an, míg a szervezők becslése szerint 15-20 ezren vettek részt, többek között a jól ismert környezetvédelmi NGO-k, a szakszervezetek és a Vöröskereszt képviselői, valamint diákok ezrei.

Greta Thunberg pénteken a berlini demonstráción szólalt fel.

ph

(Kiemelt kép: Adrián Zoltán)

Legnépszerűbb cikkeink