Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Tömegtől nem kell tartani

Létrehozva:

Egy átlagos FeHoVa több embert vonz a Hungexpo területére, mint a nagyszabású, 77 milliárd összköltségű „Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás”. Az első – és egyből hétvégi – napon forrásaink szerint mindössze 1400-1500 vendég tette tiszteletét a kőbányai vásárvárosban. 

Sokkal inkább történeti és természeti ismeretterjesztő kiállítás a politikai csatározásokba is bekerült vadászati világkiállítás, mint valamiféle gyilkolásexpó vagy az elit rongyrázása, egy luxushobbi gyakorlóinak belterjes rendezvénye. Az alapvetően unalmas – ha egy gímtrófeát láttál, láttad az összeset – trófeakiállításon és azt itt-ott feltűnő vadászöltözetű résztvevőkön túl legfeljebb az árulkodik a kiállítás fókuszáról, hogy mind a vadvilág, mind a régmúlt idők vadászati szokásainak bemutatása a vadászat köré szerveződik. 

A magyarországi vizes élőhelyeket bemutató pavilon az egyetlen olyan része a rendezvénynek, ahol nem tolul fel a kínzó kérdés az emberben, hogy „mi került ezen a fotelon hétezer-kétszáz forintba?” A hatalmas akváriumokban hatalmas és lenyűgöző vizák úszkálnak – melyeket épp a kiállításhoz kötődően telepítenek vissza a Dunába. A makettek, kifüggesztetett ismeretterjesztő anyagok az állatkertet vagy a Természettudományi Múzeumot idézik.

A régi, műalkotásnak is nevezhető elöltöltős fegyverek már a hagyományos vadászati módokat, vadászíjászatot, solymászatot, agarászatot bemutató pavilonban kerülnek a vitrinbe. A Madame Tussaud panoptikumából szökött honfoglaló vitéz után balra fordulva hozzáértők mutatják be régi idők vadászatait a közönségnek. Bármely történeti múzeumban helye lenne ennek az anyagnak. 

Megütközést leginkább a taxidermia kiállítás kelthet. Bár a felsorakoztatott művek többsége szintén olyan, amelyet békeidőben egy természettudományi kiállításon is megtekinthetünk, némely alkotás azonban arról tanúskodik, hogy a preparátornak is van ám művészi vénája. Az életképek – mint a kukaborogatás közben megörökített fekete medve – néhol morbidnak tűnnek, de a kitömött jegesmedve kölyök sem tűnik a legszerencsésebb választásnak egy vadászatot népszerűsíteni hivatott kiállításon. 

Sokkot azért senki nem fog kapni, ahogy katarzist sem fog átélni. Egy nem kicsit túlárazott, erdei-mezei ismeretterjesztő kiállítást sikerült összehoznia a szervezőknek, ahol a gagyi megoldásoktól az értékesebb részekig megtalálható minden. Már, ha elfelejtjük a semmire sem használható kiállítási térképet és semennyire nem hiszünk a bemutatók napi programban meghirdetett kezdési időpontjainak.

tálos lőrinc

(Kiemelt kép: Merész Márton)

Legnépszerűbb cikkeink