Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Elszállt egy hajó a szélben…

Létrehozva:

Meghalt Baksa-Soós János, a Kex együttes egykori énekese. „Január Herceg Tova ICY” 73 éves volt.

Hosszas betegséget követően, öt nappal hetvenharmadik születésnapja után meghalt Baksa-Soós János, választott nevén Január Herceg Tova ICY képzőművész, performer, a Kex együttes egykori énekese – közölte a Magyar Naranccsal a család.

Baksa-Soós János 1948. szeptember 20-án született Budapesten, zenei általános iskolai tanulmányai után, 1962-ben Kelet-Berlinbe került és az Aldershof könyvtárban és rajzfilmstúdióban dolgozott. 1966-ban tért vissza Budapestre, első együttesét, a Wastapsot 1968-ban alapította, egy évvel később pedig a Kex énekese lett. Olyan számok fűződnek a nevükhöz, mint a Zöld-sárga, zöld-sárga, Piros madár és az Elszállt egy hajó a szélben.

Baksa-Soós 1971-ben, a hatósági zaklatások miatt hagyta el Magyarországot, Nyugat-Németroszágba ment, ahol Essenben grafikát tanult, majd a düsseldorfi Kunstakademie-n folytatott festészeti és szobrászati tanulmányokat; olyan mesterei voltak, mint Joseph Beuys vagy Gerhard Richter, akinek életműkiállítása még látható a Magyar Nemzeti Galériában.

Baksa Soós 1978-ban Berlinben telepedett le, és ettől kezdve sokkal inkább képzőművész volt, mint zenész, a nagyvilág is így ismerte meg őt. Azonban – barátait leszámítva – Magyarországon szinte mindenki a Kex énekeseként emlékezett rá.

Idehaza több kiállítása volt, 1996-ban a Dorottya Galériában, 2007-ben a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban, legutóbb 2019-ben a Paksi Képtárban – emlékeztetett a Magyar Narancs.

ph

(Kiemelt kép: Kende János – Fortepan)

Legnépszerűbb cikkeink