Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A Széll Kálmán tér Attenborough-ja

Létrehozva:

Az Őszi Fesztiválon ma délután 4-től este 8-ig folyamatosan vetítik a Széll Kálmán téren A Világ Egyik Legnagyobb Koreográfiája című rövidfilmet, Somló Dávid zenész, interdiszciplináris alkotó nagyszabású köztéri performanszának dokumentációját.

„A világ egyik legnagyobb koreográfiája Somló Dávid hatalmas mennyiségű táncost megmozgató, hihetetlenül részletgazdag munkája, amelyet egy 2,5 millió eurós svájci ösztöndíjból készített el. A gigantikus munka a Széll Kálmán téren volt látható” – hangzik el a felvezetőben, ami után joggal foghatjuk a fejünket, hogyan kerülhette el a figyelmünket ez a világraszóló performansz. Pedig valójában minden nap ott van előttünk, és ha csak tíz percre leülünk az egykori Moszkva téren, vagy megállunk az óra alatt, bámulatos koreográfia bontakozik ki a szemünk előtt. Része az utcazenészt igazoltató rendőr, az épp beálló 56-os villamoshoz ügetők, és még a galambok is. Legjobb, ha meghallgatjuk magát az alkotót, aki a Széll Kálmán tér Attenborough-jaként elemzi a helyváltoztatás jellegzetességeit, az egyéni és csoportos dinamikákat, a mintázatokat a tér forgatagában, minden résztvevő köré történetet szőve.

A metróból lép ki Thomas, a német butoh-táncos, akinek a jelenléte is felgyorsított emberi dráma, a szemüveges kisnyugdíjas pedig Ferenc, aki 30 éve galambidomár, és már a tekintetével képes irányítani a madarakat. Feltűnik két litván fizikai színházas, egyikük a sűrítés nagymestere, ezért cipel nejlonzacskót, ami visszatérő motívum, a környezetvédelmi problémákra utal. Majd az okostelefonnal közlekedők duettje következik, és egy adatalapú elemzésből komponált tömegjelenet, a leggyakoribb észak-dél vonulási útvonalon, a 4-es 6-os megállója felé.

Filozofikus gondolatok is gazdagítják a narrációt, például, hogy mi emberek, olyanok vagyunk, mint a villamos: kötöttebb pályán mozgunk, mint gondoljuk, és folyton változik, ami bennünk van. „Azért választottam helyszínnek a Széll Kálmán teret, mert ez a város egyik legizgalmasabb tere, rengeteg a kijárat, ott a metró, a különböző pályán mozgó villamosok, és mindez nagyon sokféle irányú mozgást tesz lehetővé. Megpróbáltam ezeket megérteni, elemezni, mikor a Drift köztéri hangkoreográfiát megcsináltam, amit kétszer adtunk itt elő, folyamatos mozgásban lévő, kis hangszórókat hordozó táncosokkal. A filmet egyetlen 15 perces snittben vettük fel, nincs benne vágás, csak az, ami bármelyik negyed órában megtörténik a téren” – mondta el Somló Dávid, aki legközelebb október 13-14-én, a Trafóban mutatja be Áthallás című hangdarabját.

bálint orsolya

(Kiemelt kép: Somló Dávid)

Legnépszerűbb cikkeink