Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Művészien hajtogatott lufihorror

Létrehozva:

Tíz éve még gyerekzsúrokon hajtogatott lufikutyákat, ma már horrorjeleneteket, rémálomba illő mitológiai jeleneteket, Goya, El Greco és Caravaggio festményeket is megcsinál lufiból az amerikai DJ Morrow. 

A lufihajtogatásról általánosan az a kép él, ahogy gyerekrendezvényeken, vagy az állatkert előtt, egy ügyeskezű animátor cuki állatkákat, nyuszit, kutyust, zsiráfot, kislányoknak virágot, lepkét, kisfiúknak legfeljebb kardot hajtogat. Így kezdte 2012-ben a houstoni fiatalember, DJ Morrow is – akinek ez a polgári, és nem a DJ-neve –, aztán elragadta az alkotószenvedély, két évvel később már akkora tűzokádó sárkányokat és T-Rexeket hajtogatott, amik nem fértek be a garázsukba. Lufiművészi fejlődésésének következő lépcsője a kedvenc rajzfilm- és szuperhősfiguráinak életnagyságú meghajtogatása volt, a gyermekként csodált Pókembertől és WALL-E-tól haladva az egyre bonyolultabb, már a serdülőkorhoz köthető idolokig, mint Sátán a South Parkból, vagy Rick és Morty. Közben áruházi dekoratőrként plázákba készített gigamikulást, kilenc rénszarvas húzta szánnal, és elvarázsolt házat Halloweenre. Közben fel is nőtt, ezért komolyabb témákat keresett, és megtalálta ezeket az európai képzőművészetben. 

Instagramon közzétett alkotásaira a Neatorama oldal figyelt fel, csodálattal vegyes borzongással méltatva a nagy festők horrorisztikus képeinek lufireprodukcióit. Valóban meghökkentő vidám lufikígyókból látni a Szaturnusz felfalja gyermekét című 19. századi Goya-festményt. Az élete végére megtébolyult festő legendás műve a mitológiai titánt ábrázolja, aki félt, hogy utódai a hatalmára törnek, ezért megette őket, miután megszülettek. Lufinő levágja egy lufiférfi fejét egy másik mitológiai horrorjelenetben, ami Caravaggio: Judit lefejezi Holofernészt című festménye alapján, döbbenetesen élethűen készült. Még az eredetijénél is rémisztőbb A rémálom című Fuseli-kép feldolgozása, amiben gonosz, hurkás kis lufidémon ül az alvó nőalakon. Morrow közben a régi hivatásának sem fordított teljesen hátat, mindig lapul a zsebében pár lufi, és ha kisgyerekekkel találkozik, gyorsan hajtogat nekik valamit – reméljük, nem az európai reneszánsz és romantika nagyjaitól.

bálint orsolya

Legnépszerűbb cikkeink