Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Graffitikkel a szegények vidámságáért

Létrehozva:

Az Andok-hegység népművészetének színes világát kelti életre a helyi közösségekkel együtt megfestett graffiti-lépcsőivel Xomatok perui művész, aki legutóbb Limában készített az ország gazdag kulturális öröksége előtt tisztelgő street art alkotást. A limai városvezetés is a közösségi graffiti-projekt mellé állt, így készülhetett el az a színpompás lépcső, ami az egy városnegyedben élő szomszédok közti összefogását, a kortárs művészet és a kulturális hagyományok szimbiózisát teremtette meg.

Az eredetileg reklámgrafikus végzettségű, digitális művészként is elismert Xomatok művésznevét a kromatikus, a színskála valamennyi árnyalatát felvonultató munkái miatt választotta. Az anonimitását Banksyhez hasonlóan őrző alkotó 2007 óta a perui street art emblematikus figurája, különleges köztéri alkotásait a nemzetközi urbánus művészközösség is méltatja. Missziója, hogy a hagyományos perui őslakos népművészettől kölcsönzött minták és színek felhasználásával átalakítsa a köztereket és megváltoztassa az emberek viszonyát a környezetükhöz.

Számos kutatás igazolja a kriminológiában „betört ablak-elvként” leírt jelenséget, hogy a bűnözés, a rombolás és a rendetlenség egy városrészben csak még több bűnözést és rendbontást okoz. A vandalizmus ellen a leghatásosabb módszer a közterek csinosítása, ami különösen fontos a leszakadó, szegények lakta városrészekben, ahol Xomatok is alkot. A színpompás lépcsőgraffitihez az Andokban élő őslakosok jellegzetes kendőiből, a kecsua nők által kézzel szőtt llikllákból merített ihletet, majd a közelben lakó gyerekek, felnőttek és idősek bevonásával készítette el az alkotást, ami így még nagyobb értéket képvisel a helyiek számára. „Mindenkinek fontos, hogy legyen az életében egy szikrányi boldogság, egy kis szín, ami vidámságot visz a nehéz hétköznapjaiba. A legnagyobb jutalom számomra, ha az embereket mosolyogni látom” – mondta el a művész a Designboomnak. 

bálint orsolya

(Kiemelt kép: Xomatok-Facebook)

Legnépszerűbb cikkeink