Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Illatkiállítást alkottak a Pradóban

Létrehozva:

A SZAGLÁS CÍMŰ FESTMÉNY | FORRÁS: PRADO MÚZEUM

Illatkiállítást kreáltak az idősebb Jan Breughel és Peter Paul Rubens közösen készített A szaglás című festménye köré a madridi Prado Múzeumban.

Az alkotás buja növényzetet, több mint 80 különböző virágot felvonultató kertet ábrázol, amelyek közül tíz elemet választottak ki, hogy megalkossák az elképzelt illatmintákat, és kiegészítség velük a tárlat látogatóinak érzékszerveire ható élményt. A festmény mellett érintőképernyős diffúzorokat állítottak fel a kiállítóteremben, amely a megjelölt virágokat, tárgyakat kiválasztva illatot bocsájt ki magából. 

A nárcisz, rózsa, liliom mellett például parfümmel átitatott bőrkesztyű és cibet is szerepel a listán, ahogy allegória néven megtalálható annak a virágcsokornak is az illata, amelyet a festmény nőalakja tart a kezében. Az illatokat rövid tájékoztató szövegek is kísérik egy-egy illatanyag előállításának módjáról és parfümtörténeti érdekességekről. Az illatfantázia létrehozását Gregorio Solára, az egyik legjelentősebb spanyol parfümkészítőre bízta a múzeum.

A mindössze egyetlen teremre korlátozódó kiállításon a két világhírű flamand művész 1617 és 1618 között készült, Öt érzék című sorozatának további négy alkotása, A látás, A tapintás, A hallás és Az ízlelés is megtekinthető. Mindegyik darab a madridi múzeum tulajdona. A július elejéig látható tárlat a Prado flamand gyűjteményét bemutató állandó tárlathoz kapcsolódik.

Idősebb Jan Breughel (1568-1625) elismert flamand festő. Művei közül megnyerő képességeiről ad bizonyságot számos tájképe, amelyeken miniatúrafestőhöz méltó finom kidolgozással festett mitológiai, bibliai vagy allegorikus jelenetek elevenednek meg. Aprólékosan kidolgozott virágcsendéletei is ismertek. Rubens számára is festett tájképi háttereket.

Peter Paul Rubens (1577-1640) flamand festőművész, Rembrandt mellett kora művészetének legjelentősebb alakja, a 17. századi flamand festészet egységes arculatának megteremtője. Sajátosan egyéni stílusa nagy hatást gyakorolt az európai festészet fejlődésére. Követként politikai feladatokat is sikerrel oldott meg.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink