Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Mérfödkőhöz érkezik a zsugor- vagy rejtett infláció elleni harc

Létrehozva:

A csütörtöki közlönyben jelent meg a nemzetgazdasági miniszter rendeletmódosítása, melyből kiderül, hogy márciustól milyen tájékoztató elemekkel találkozhatnak a vásárlók az élelmiszerboltokban, amennyiben egy termék kiszerelése csökkent, de az ára nem lett kedvezőbb.

A nemzetgazdasági miniszter csütörtöki döntésével módosította az élelmiszer-infláció csökkentése érdekében szükséges intézkedésekről szóló 1/2024. (I. 9.) Korm. rendelet végrehajtásáról szóló rendeletet – írja a Portfolio. Az intézkedéssel a zusgor- vagy rejtett infláció ellen kívánnak küzdeni, amelyre a világ számos országában van már példa. Brazíliában a kiszerelések változását legalább fél évig kénytelenek világosan jelezni a gyártók a csomagolásokon.

A pénteken hatályba lépő új szabályok szerint a hipermarket, nagyméretű szupermarket, szupermarket, diszkont és a diszkont területi minimumánál kisebb, de bruttó 200 m2-nél nagyobb alapterületű üzletet üzemeltető kereskedő vagy a bruttó 200 m2-t nem meghaladó alapterületű üzletet üzemeltető kereskedő az 1. melléklet szerinti formai követelményeket, arculati elemeket és szöveget tartalmazó tájékoztatót és a 2. melléklet szerinti formai követelményeket, arculati elemeket és szöveget tartalmazó jelzést használja a vásárlók tájékoztatása érdekében. Ezek a mellékletek tartalmazzák azt, hogy hogyan kell kinézniük azoknak az új plakátoknak, amelyek arra hívják fel a figyelmet, hogy a boltok a kiszerelés-csökkentés technikáját alkalmazzák.

A zsugorinfláció elleni harcát a kormány pár hete hirdette meg, most ennek a lenyomata jelenheg meg a boltokban a csütörtöki miniszteri rendelet nyomán.

„A kormány által elfogadott új intézkedés a fogyasztók körültekintőbb és tudatosabb vásárlási döntését segíti elő azzal, hogy 2024. március 1-től jogszabályban kötelezi az 1 milliárd forint feletti árbevételű élelmiszer-kereskedőket arra, hogy a termék mellett elhelyezett, figyelemfelhívó tájékoztatással hívják fel a vásárlók figyelmét, hogy az általuk árusított, előrecsomagolt termékek kiszerelése a korábban megszokottakhoz képest kisebb lett”

– írta januári tájékoztatójában az illetékes tárca.

(Kiemelt képünk illusztráció: Hatósági áras csirkefar-hát a Margit körúti Príma áruház polcán 2022. február 1-jén, Budapesten. A kormány árstopot vezetett be egyes alapvető élelmiszerekre, ami 2022. február 1-jétől május 1-jéig tart. Fotó: Palágyi Barbara)

Legnépszerűbb cikkeink