Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Brutálisan drágulhatnak az éttermek

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: MTI / Kovács Tamás

Egyes számítások szerint akár 50 százalékkal drágulhatnak a vendéglátóhelyek.

A Portfolio arról számolt be, hogy az ágazatban egyre súlyosabb a munkaerőhiány, nagyot emelkedtek a bérek, és durván megemelkedtek a nyersanyag- és az energiaköltségek is.

Novemberben kezdődött el az ötödik hullám a vendéglátásban, a cégek törölték az évzáró rendezvényeiket. A január és a február pedig hagyományosan gyenge forgalommal jár a vendéglátásban. Amióta az élelmiszerboltokban is lehet SZÉP-kártyával fizetni, az éttermekben mintegy az ötödére estek vissza a SZÉP-kártya költések. Az ágazatban óriási a munkaerő-hiány is, aki tavaly megvált a dolgozóitól, most nagyon nehezen talál új munkaerőt. Lasszóval se lehet fogni szakácsot vagy felszolgálót, és rengeteg dolgozó betegedett meg omikron miatt.

Mivel a rezsicsökkentett vállalkozások kategóriájába az éttermek a legtöbb esetben nem férnek bele, ezért megjelentek a szektorban a minimum háromszorosára, de valahol hatszorosára emelkedő áramárak. Többszöröződnek számukra a földgázárak, és a nyersanyagköltségek pedig szintén elszálltak és várhatóan tovább emelkednek majd. Az ételek készítéséhez fontos primőrzöldségek előállítását sokszor földgázzal fűtött fóliasátrakban végzik a termelők. Az elszálló energiaárak miatt drágábban szállítanak majd, ugyanez igaz a hústermékekre is. Újabban pedig ingadozik ezek mennyisége és minősége is. Előfordul már néha az a képtelen helyzet, hogy egyes nyersanyagokból hiány van, ezért kerülnek le egyes ételek az étlapról – nyilatkozták a szakemberek a Portfolionak.

Portfolio / 168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink