Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Gattyán: Már túl vagyok a pénzen és hatalmon

Létrehozva:

Fotó: Karancsi Rudolf

Nőszervezetekről, LiveJasmin-ről, NAV-os feketelistáról, NER-közeli érdekeltségekről és politikai víziókról kérdeztük az üzletembert. Interjú. 

 

A Partizánon egy nemrég megjelent videóban azt fejtegetik, hogy a Megoldás Mozgalom női munkabizottságot hozott létre, illetve már létező nőszervezeteknek ajánlott fel együttműködést. A cél a bázisépítés, vagy esetleg valami más?

A bázisépítés is egy szempont, de ha nyerünk, ki szeretnénk alakítani egy átfogó társadalmi együttműködést, amelyre mindenkinek szüksége van. Nemcsak női szervezeteket keresünk meg. 

 

Ez a törekvés különösen érdekes annak fényében, hogy ön a MEMO arcaként párhuzamosan a LiveJasmin erotikus tartalmakat kínáló webkamerás oldalt is üzemelteti, ahol többségében nők nyújtanak szolgáltatásokat a fizető látogatóknak. Mennyire hiteles ez így?

Amerikában is dolgozunk együtt olyan alapítványokkal, női szervezetekkel, egyetemekkel, amelyek a szexualitást kutatják. Megjelent egy tőlünk független kutatás arról, hogy ez a fajta közös munka mennyire pozitív hatású.

 

Miért lenne pozitív hatású?

A pornó ingyenesen elérhető az interneten. Ha csak erről szólna a LiveJasmin, miért fizetne érte bárki is? Ez egy beszélgetést, kommunikációt kínáló szolgáltatás.

 

A Partizánban megfogalmazott kritika szerint ez akkor is egy kizsákmányoláson alapuló rendszer, amelyben a látogatók nagyrészt a nyugati jóléti államokból származnak, míg a modellek főként a kelet-európai, perifériára szorult régiókból. 

Azért dolgozunk több kelet-európai modellel, mert jobban megértjük egymást. A kizsákmányolás vádját nem értem: hogyan zsákmányol ki az ember bárkit, akinek fizet egy szolgáltatásért?

 

Tehát mi a válasz a hitelesség kérdésére?

Ha nem beszélnénk ezekkel a szervezetekkel, az hiteles lenne? Mi mint MEMO, a webkamerás üzlettől függetlenül mindenkivel törekszünk a párbeszédre. A Partizánban összemosták a párt és a LiveJasmin ügyeit. 

 

Többször kijelentette, hogy önt nem a hatalomkényszer, az anyagi célok sodorták a politikai ambíciókhoz. Miért higgyék el a magyarok az egyik leggazdagabb magyarnak, hogy a társadalmi felelősségvállalás vezérli?

A közbizalom már elpárolgott. Valamit tenni kell. 

 

De ez önnek miért fontos?

Próbáltam Magyarországon kívül élni, valamiért mégis visszatértem, itt fejlesztjük a cégek nagy részét. Magyar vagyok, ezért fontos.

 

Tehát a hazafias kötődés szentimentalizmusán van a hangsúly? 

Amikor az embernek adatik a javakból, vissza kell forgatni mindenbe és mindenkibe. Most jött el ennek az ideje, most van erre lehetőségem.

 

Miért pont most?

Mert új életszakaszba léptem. Fontossá vált, hogy mi lesz a hagyatékom a világon és Magyarországon, azon kívül, hogy gazdag voltam. 

 

A legtöbb politikus ugyanezzel a szöveggel tör be a politikai életbe. Miért lenne hiteles pont az ön magyarázata?

Éppen ezért én lehetek az egyik leghitelesebb politikai szereplő, mert a pénz és a hatalom nekem már megadatott. Ezen túl vagyok.

 

Azt mondja, négy hónap alatt két százalékos lesz a párt. Ezt mégis mire alapozza?

Benne van a pakliban. Ha annak a passzív kétmillió embernek megszólítjuk a harminc százalékát, már össze is jött a másfél-két százalék. 

 

Ha áprilisban a párt fél százalékot sem ér el, akkor is folytatja a politikai munkát?

Célom a szemléletváltás. Valóban mindenki megígérte már ugyanazt, amit mi is vallunk, csak mi meg akarjuk csinálni. Ha ötven ember fog ránk szavazni, akkor elvégeztem a feladatomat, de már most van legalább ötvenezer ember, aki felvállaltan ránk voksolna. A cél, hogy a fiataloknak teremtsünk lehetőséget olyan politikai munkára, amely nem a Fideszen és nem az ellenzéki összefogáson belül zajlik. 

 

A személyével és pártjával kapcsolatban rendszeresen felmerül az a 900 millió forint, amelyet a cége, a Netlock Kft. egy NER-közeli tőkealaptól kapott. Nem kellett volna a politikai szerepvállalás előtt átszervezni azokat az üzleti szálakat, amelyek gyanúra adnak okot?

Egy üzleti partnerről van szó, a Fidesszel semmilyen politikai kapcsolatban nem állok.

 

Világos, de a politikai életben mindig vizsgálják ezeket az összeköttetéseket is.

Az említett partner a cég egyik tulajdonosa, akitől akár vissza is vásárolhatjuk a részét pár éven belül.

 

És szándékukban áll?

Nem az a lényeg. Semmilyen kommunikációt nem folytatok azzal a befektetői csoporttal, főleg nem foglalkozom azzal, ki áll mögötte. 

 

A politikai és az üzleti érdekek gyakran ellentétben állnak egymással. Egy ilyen helyzetben önnek melyik a fontosabb?

Magyarországgal csak kis mértékben állunk üzleti kapcsolatban, úgyhogy nem lesz ilyen. A legegyszerűbb eladni azt a céget, hogy biztosan ne vetődjön fel a kapcsolódási pont gyanúja.

 

Évek óta tart egy adóügyi per a Docler Holdinghoz kapcsolódóan. Mennyire összeegyeztethető a politikai pályával a NAV feketelistáján való szereplés?

Az eljárás még bíróságon van, de nagyon jól állunk. Három ítélet már mellettünk szólt, de ettől még a NAV nem fogja visszavonni az inkasszókat. Technikailag tűnik csak úgy, mintha tartoznánk a NAV-nak. Ezeket az eljárás idejére fel kellene függeszteni. Hogy ezt a NAV miért nem teszi meg, az az ő hatáskörük.

 

Az utóbbi időben kiderült, hogy a MEMO több ismert embert is indít a választókörzetekben, például Détári Lajost, Könyves Tamást, vagy Janicsák Istvánt. Szándékosan az ismertebb személyeket toborozzák?

Nem. Détári Lajos például családi kapcsolatokon keresztül érkezett hozzánk. Kifejezetten civileket, szolgáltató szférában tevékenykedőket keresünk, várjuk mindenki jelentkezését. Hetente publikáljuk a jelöltjeinket, és lesznek még köztük ismert arcok.

 

Pelva Csenge

Legnépszerűbb cikkeink