Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

„Kína nem akar uralkodni mások felett”

Létrehozva:

Fotó: Huang Jingwen / Xinhua via AFP

Kína nem akar uralkodni Délkelet-Ázsia fölött vagy zsarnokoskodni kisebb szomszédaival – jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök. A gyakorlat azonban mást mutat. 

Hszi a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) és Kína kapcsolat felvételének harmincadik évfordulója alkalmából hétfőn megrendezett virtuális tanácskozáson elmondott beszédében hangsúlyozta: Kína mindig is az ASEAN-tagállamok jó szomszédja, jó barátja, és jó partnere volt és lesz. Az  együttműködés jövőjét illetően pedig egyebek mellett békés, biztonságos és virágzó, „közös otthon” építésére tett javaslatot. Kiemelte: a béke minden ország népének legnagyobb közös érdeke és reménye, ezért a régió békéjének építői és védelmezői szerepét kell betöltenünk. Konfrontáció helyett párbeszédre, az ellenséges szövetkezés helyett pedig partnerkapcsolatok kialakítására kell törekedni – hangoztatta az MTI szerint.

A valóság azonban az, hogy tovább nőttek a feszültségek Kína és egyes délkelet-ázsiai országok között. A feszültségek legfőbb forrását az jelenti, hogy Kína a nyersanyagokban gazdag, 3,5 millió négyzetkilométernyi Dél-kínai-tenger szinte egészét magának követeli, és katonai célra megépített ott több mesterséges szigetet. A Fülöp-szigeteki külügyminiszter csütörtökön arról számolt be, hogy a kínai parti őrség vízágyúkat vetett be két Fülöp-szigeteki hajó ellen, amelyek a Dél-kínai-tenger egy vitatott hovatartozású zátonyán állomásozó csapatoknak szállítottak volna ellátmányt.

Legnépszerűbb cikkeink