Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kommentje miatt kerülhet börtönbe az olimpiai bajnok

Létrehozva:

Fotó: AFP / Marco Bertorello

Legrosszabb esetben börtönbüntetést is kaphat Eileen Gu olimpiai bajnok freestyle síző egy meggondolatlan kommentje miatt. 

Kína egyik leghíresebb sportolója az amerikai születésű Eileen Gu. Ő a pekingi téli játékok egyik arca, kínai színekben versenyzik; február 8-án big airben győzött, két hétre rá pedig slopestyle-ban ezüstérmes lett. A 18 éves sportoló modellként is híres, ünnepelt sztárnak számít Kínában. Az Eurosport szerint az olimpiai bajnoki címe miatt ráadásul külön engedmények vonatkoznak rá. Egy nappal az olimpiai bajnoki címe megszerzése előtt azonban válaszolt az Instagramon egy kommentre, ami miatt alaposan ráfázhat.

A sportolót 1,1 millión követik a fotós közösségi oldalon és valaki feltette az egyik posztja alatt a következő kérdést: „Miért használhatod az Instagramot, miközben kínaiak milliói nem használhatják? Miért részesülsz kínai állampolgárként kivételezett bánásmódban? Ez nem igazságos! Tudnál harcolni azokért a honfitársaidért, akik nem használhatják szabadon az internetet?” Gu erre ezt válaszolta: „Bárki használhat VPN-t, ráadásul teljesen ingyen le lehet tölteni az App Store-ból.”

A VPN (virtuális magánhálózat) segítségével ugyanis meg lehet kerülni az internetes cenzúrát, és a blokkolt oldalakat is meg lehet nézni. Értelemszerűen Kínában a VPN használata törvénybe ütközik, ráadásul akit rajtakapnak, hogy ilyen szoftvert használ, vagy kereskedik vele, annak büntetés a vége. 

Természetesen a kínai cenzúra egyből működésbe lépett, a kommentet törölték, de ami egyszer felkerült az internetre, azt szinte lehetetlen letörölni. Sokan elmentették a sportoló válaszát, így a képernyőfotók felkerültek a kínaiak közösségi felületére, a Weibóra, ahol hamar felkapták a történetet, és egyre több helyen elterjedt. 

A különböző sajtóorgánumok most azt találgatják, megússza-e Eileen Gu a büntetést. Sok lap szerint abszurd és szinte elképzelhetetlen lenne, ha emiatt súlyos büntetést, akár börtönt kapna. Viszont ha nem csukják be, a kínaiak nemcsak azon háborodnának fel, hogy ő miért használhatja az Instagramot, hanem azon is, hogy egy ilyen „hibát” hogyan úszhat meg…

Eurosport / PH

Legnépszerűbb cikkeink