Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Nyolcezer kerékpár tárolására alkalmas a világ második legnagyobb bicikligarázsa

Létrehozva:

Fotó: Mike Bink / Silo építésziroda

Hága városában, a központi pályaudvar mellett adták át.

Nem csak biztonságos és kényelmes biciklitárolást nyújt, a dizájnja is elegáns és kifinomult, akár egy modern művészeti múzeumnak. 

Hollandia már a pandémia előtt is a biciklisek országa volt, 17,4 millió lakosára 22,9 millió bicikli jut, beszámítva a közösségi bringaállományt és a turisták által bérelt kölcsönzős kerékpárokat. Náluk nincs is könnyebb módja a városi közlekedésnek, különösen a kacskaringós kanálisokkal teli Amszterdamban, ahol a lakosok 38 százaléka naponta pattan két kerékre. A bicikliforgalom a pandémia alatt még tíz százalékkal nőtt is, és bár az összesen 35 ezer kilométernyi bicikliút ezt még elbírta, a tárolók folyamatosan tele voltak, különösen a vasútállomások körül. A világ legeslegnagyobb bicikligarázsa szintén egy főpályaudvar mellett, Utrechtben nyílt két éve, ott 12500 kerékpárt lehet leparkolni. 

A Julianna királynő tér, a Koningin Julianaplein alatt megnyitott, nyolcezer négyzetméteres, azaz másfél futballpálya nagyságú mélygarázsban az első 24 órára a szolgáltatás ingyenes, így az ingázók jól járnak. “Az utasaink csaknem fele kerékpárral érkezik az állomásra, és az elmúlt években már sosem volt elég biciklitároló. A kerékpár és a vonat kombinációja biztosítja a fenntartható mobilitást és Hága könnyű megközelíthetőségét” – mondta el az NL Times oldalnak az NS holland vasúttársaság szóvivője. 

A különleges építészeti megoldások a holland Silo építésziroda munkáját dicsérik: “Törekedtünk arra, hogy a napi több ezer kerékpáros kényelmesen és biztonságosan használhassa az épületet, ami egyszerre funkcionális és esztétikus, olyan élményt nyújt, mintha egy múzeumban bicikliznének” – állítja a projekt kreatív vezetője, Rene Toneman. A főbejárat a felszín pontos tükörképe, bent jól megvilágított, széles biciklisávokon lehet suhanni a középen elhelyezett tárolók körül. Egyértelmű táblák, színjelzések és számozás is segítik, hogy mindenki megtalálja a saját biciklijét még több ezer másik között is.

Legnépszerűbb cikkeink