Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Kiállítással köszöntik a Girót

Létrehozva:

A KÉPEN BALRA GINO BARTALI AZ 1938-AS OLASZ KÖRVERSENYEN | FOTÓ: AFP

Kiállítást rendez a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny magyarországi Nagy Rajtja kapcsán.

Az intézmény hétfői közleményében azt írta, hogy az április 28. és szeptember 11. között látogatható kiállítással tiszteleg „az olasz körverseny és a magyar kerékpársport történelmi múltja előtt, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a kerékpársportnak Magyarországon is komoly múltja, jelene és jövője van”.

A tárlat külön szekcióban fordít figyelmet a Giro d’Italia történetének, amely elsősorban archív fotók és a versenyhez kapcsolódó tárgyak – kerékpárok, mezek, emléktárgyak – segítségével mutatja be a háromhetes verseny több mint 100 éves történetét, különös tekintettel a Giro olyan meghatározó személyiségeire, mint a háromszoros győztes Gino Bartali, aki a második világháború idején a kerékpárja nyeregcsövébe rejtve csempészett menekült zsidók számára iratokat Assisiből Firenzébe.

A Giro történetét bemutató blokk törzsanyagát a Madonna del Ghisallo – a kerékpározás védőszentjének szentelt kápolna – mellett működő, az olasz körversenyen háromszor diadalmaskodó Fiorenzo Magni kezdeményezésére létrehozott Museo del Ciclismo gyűjteményéből válogatott tárgyak adják. A sportág legnagyobb alakja, a „Kannibál”, vagyis Eddy Merckx által használt kerékpár, továbbá a korábbi Girók rózsaszín trikói mellett magyarországi gyűjtőktől és közgyűjteményekből, illetve a múzeum saját anyagából a magyar kerékpársport történetére vonatkozó anyagot is összeválogattak.

A kiállítás elsősorban kultúrtörténeti szempontból világítja meg az olasz kerékpársport legnagyobb versenyének, illetve a magyar országúti kerékpározás főbb eseményeinek hátterét. A kerékpársport magyarországi megjelenése, Európa egyik legelső kerékpárpályája, a Millenáris, valamint a nagyobb magyar versenyek – így például az először 1925-ben megrendezett Tour de Hongrie – története egyaránt jelentős részét képezik a tárlatnak.

Az érdeklődők megismerkedhetnek a sporttal kapcsolatos alapfogalmakkal, a főbb versenyszámokkal és a különböző versenyzőtípusokkal. Ugyancsak fontos szerepet kapnak a versenyekhez fűződő legendák, történetek, mint például a Giro d’Italia-n máig is egyetlen nőként induló (1924) Alfonsina Strada.

A május 6-án rajtoló Giro első három szakaszát rendezik Magyarországon. Hazánkat korábban még egyik háromhetes verseny sem érintette.

 

A 2022-es Giro d’Italia magyarországi szakaszai

  1. szakasz, május 6., péntek: Budapest-Visegrád, 195 km
  2. szakasz, május 7., szombat: Budapest, 9,2 km, időfutam
  3. szakasz, május 8., vasárnap: Kaposvár-Balatonfüred, 201 km

 

MTI

Legnépszerűbb cikkeink