Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Vesztegetéssel vádolt államtitkárok

Létrehozva:

A Fővárosi Törvényszék épületének, több ügyészség székhelyének a részlete a főváros V. kerületében, a Markó utcában. Az épület 1890-ben készült el Hauszmann Alajos és Jablonszky Ferenc tervei szerint eklektikus stílusban. | Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

Harmadrendű vádlottként jelent meg a Fővárosi Törvényszék előtt Gyüre Anita, aki Nagy Jánost váltotta tavaly a földügyekért felelős helyettes államtitkári pozícióban – írja a 24.hu. Csak most derült ki, hogy annak idején 2 hónap után hivatali vesztegetés gyanúja miatt mentették fel tisztségéből Gyürét.

Hivatali vesztegetés gyanúja miatt bilincsben vitték el Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkárt 2020 decemberében. Két héttel később Nagy Imre agrárminiszter javaslatára azt a Gyüre Anitát nevezték ki Nagy János helyére, aki az ügyészség szerint Nagy bűntársa volt ugyanabban a vesztegetési ügyben. Gyüre Anita annak idején mindössze két hónapig töltötte be posztját, felmentésének okát akkor nem indokolták.

Azóta kiderült, hogy Gyüre Anita ellen is hivatali vesztegetés elfogadása miatt folyik büntetőeljárás, tavaly júniusban emeltek vádat ellene. A 24.hu beszámolója szerint Gyüre Anita a bűncselekmény idején Nagy János közvetlen irányítása alatt dolgozott osztályvezetőként. Egy vállalkozóval abban állapodtak meg, hogy valódi verseny nélkül, a Nagy János által meghatározott nyertes cég helyett az osztályvezető ír meg egy, a pályázathoz szükséges tanulmányt, a vállalkozónak kifizetett tízmillió forinton pedig hárman osztoznak. Végül visszavonták a pályázatot. Az ügyészség Gyüre Anitát hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja, amit Nagy János tettestársaként követett el.

A bíróság előtt sem Nagy János, sem pedig Gyüre Anita nem ismerte el bűnösségét, ezért tárgyalni fogják az ügyüket. Nagy Jánost a vádiratban további agrártámogatásokkal való visszaéléssel is gyanúsítják. A gyanú szerint megállapodott egy vállalkozóval, hogy 830 millió forintos vissza nem térítendő támogatáshoz segíti cégét, cserébe pedig 5 százalékos üzletrészt kért és kapott a vállalatban. Nagy János és Gyüre Anita közvetlen főnökének, Zambó Péternek az államtitkári pozícióját nem érintette az ügy.

24.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink