Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Elon Musk, a megmentő

Létrehozva:

Fotó: Letarolt terület a Tongán található Atata-szigeten | Fotó: Pois Cristopher Szumlanski / Ausztrál Kormány Védelmi Minisztériuma / EPA / MTI

A SpaceX a Starlink segítségével érné el, hogy a januári vulkánkitörés után újra legyen stabil internetkapcsolat Tongán.

A korábbi becslések alapján valahol 5 és 30 megatonna, TNT-nek megfelelő  között lehet a Tonga-szigeteknél január közepén történt vulkánkitörés által felszabadított energia. Az ereje akkora volt, hogy gyakorlatilag mindent elpusztított Tongán, a helyzetet pedig tovább rontja, hogy internet sincs a szigeteken.

Ez azért probléma, mert így a segítség is nehezebben tud megérkezni, január végén pedig azt mondták a szakemberek, hogy hetekig eltarthat, mire újra lesz kapcsolata Tongának a külvilággal. Ezt a folyamatot gyorsíthatja most fel a SpaceX.

Az Interesting Engineering beszámolója szerint a cég csapata azon dolgozik, hogy helyreállítsa az internetkapcsolatot a szigetországban. Elon Musk még január végén kérdezte meg, hogy vigyen-e a Starlink internet használatához alkalmas földi vevőegységeket Tongára és a jelek szerint a szigetország vezetése kifejezetten örülne ennek. A tech-milliárdos Musk és az ország legfőbb ügyésze, Aiyaz Sayed-Khaiyum a Twitter nevű közösségi oldalon tette közzé álláspontját a tervvel kapcsolatban.

Az egyetlen probléma, hogy nincs elegendő, lézerkapcsolattal rendelkező Starlink-műhold. Ez a fajta technológia a SpaceX saját fejlesztése, hogy csökkentse a hálózat késleltetési idejét.

Mindenesetre a Fidzsi-szigetek egyik kormányzati tagja megerősítette, hogy a SpaceX emberei már az országban vannak, hogy segítsenek orvosolni a Tongán kialakult helyzetet. A Fidzsi-szigetek nagyjából 800 kilométerre található Tongától. A Business Insider jelentése szerint a szakemberek nagyjából hat hónapig maradnak az országban, és ott üzemeltetik majd a földi állomást.

hvg.hu / PH

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink