Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Szerdán kezdenek a férfi hokisok

Létrehozva:

Az orosz válogatott | Fotó: AFP / Brandon Smialowski

Szerdán rajtol az olimpia egyik legnagyobb érdeklődésre számon tartott versenye, a férfi jégkorongtorna. A fokozott várakozás még nagyobb lenne, ha az észak-amerikai profiliga sztárjai nem maradnának távol a koronavírus-járvány miatt.

Amikor NHL-es indultak ötkarikás játékokon, akkor az 1998-as naganói cseh és a 2006-os torinói svéd győzelmet leszámítva kizárólag Kanada diadalmaskodott. Így volt ez 2002-ben, 2010-ben és 2014-ben is. Négy éve Phjongcshangban nem szerepeltek a tengerentúli liga legjobbjai, és így a világ második legerősebb bajnokságából, az orosz KHL-ből érkező orosz csapat szerezte meg az aranyat, igaz, a döntőben a németeket kevesebb mint egy perc választotta el a hatalmas bravúrtól.

Az orosz válogatott ismét KHL-es klasszisaira építve próbál címet védeni, nem titkoltan azzal a céllal utazott Pekingbe, hogy megszerzi az első helyet.

A németek joggal gondolhatják, hogy ha már egyszer, képesek voltak fináléba jutni, többek között a kanadai válogatott legyőzésével, akkor most is tudnak hasonlót teljesítményt nyújtani.

Kanada, az Egyesült Államok, Csehország, Finnország és Svédország szintén dobogóesélyes.

A nemzetközi szövetség végül hosszas elemzés után engedélyezte Kína szereplését is. A házigazda a vb-n alacsonyabb osztályban szerepel, de a pandémia miatt az utolsó két világbajnokságát törölték, azaz nem lehetett tudni, képes-e felvenni a versenyt a legjobbakkal a kínaiak. Aztán az ősz folyamán a KHL kínai csapata, a Kunlun teljesítménye alapján a rendező ország megkapta a kvótát. A kínai válogatott keret felét honosított játékosok adják.

A 12 csapatos férfi torna lebonyolítása szokatlan, a csoportok azonos helyein zárókat összevetik, és közülük kerül ki az 1-3., a 4-6., 7-9. és a 10-12. helyezett, és egybefésülik a mezőnyt, tehát a csoportkör után senki nem esik ki. Az így kialakult közös tabella első négy helyezettje egyből a negyeddöntőbe jut, a többiek erősorrend alapján mérkőznek egymással a legjobb nyolc közé jutásért, majd innen egyenes kieséses rendszerben folytatódik a torna.

 

A férfi jégkorongtorna csoportbeosztása: 

A csoport: Kanada, Egyesült Államok, Németország, Kína.

B csoport: Orosz csapat, Csehország, Svájc, Dánia.

C csoport: Finnország, Svédország, Szlovákia, Lettország.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink