Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Kutyák munkában: beleugatnak a meetingbe

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

A pandémia kezdete óta egyre több a kutyabarát munkahely, a távmunkából visszatérő gazdákkal együtt beszivárogtak az irodába az ebek.

Sokan nem szeretnék egész napra magukra hagyni az eddig folyton mellettük sertepertélő háziállatukat, a fiatalabb munkavállalók számára pedig vonzó, ha a céges politika része az állatbarát szemlélet. Néhány munkaadó ezért hajlandó fontolóra venni, hogy az alkalmazottak bevihessék kutyájukat a munkahelyre – írja a Financial Times. A nem kutyás dolgozókat azonban megosztja a kérdés, sokan azzal érvelnek, mi lenne, ha mindenki bevinné a papagáját, aranyhalát, két macskáját meg a tengerimalacát? Az egzotikusabb házi kedvencekről nem is szólva. Joggal tiltakoznak a kutya- és macskaszőrre allergiások is, akik a népesség közel 10 százalékát teszi ki. 

Több kutatás igazolta, hogy a kutyák jelenléte kellemesebb munkahelyi légkört teremt, olyan jó hatással van a dolgozókra, mint a kórházakba vagy idősotthonokba bevitt terápiás állatok. Sigmund Freud is megállapította, jobban ment a pszichoterápia, ha a csaucsauját bevitte a rendelőbe. A Ben & Jerries fagylaltgyártó vermonti központjába minden második alkalmazott beviszi a kutyáját, az egylégterű irodákban a gazdijuk asztalát körülvevő kis kerítéssel vannak elválasztva egymástól. A cég belső “kutyaetikai bizottsága” ellenőrzi, hogy minden kutya betartja-e a szabályokat, és legfeljebb három botlást néznek el, de kilenc év alatt csak egy-két eb nem tudott beilleszkedni az irodába.  

A JP Morgan, a világ egyik legnagyobb pénzügyi vállalata amerikai bankfiókjaiba már beengedi az ügyfelek kutyáit, de az alkalmazottakét szigorúan nem. Szerintük ettől csorbulna a munkahely tekintélye, a kutyák még beleugatnának a fontos meetingekbe. Másképp vélekedik erről a Purina kutyaeledelt is gyártó Nestlé, akik az Egyesült Királyságban megengedték, hogy dolgozóik bevigyék a kutyájukat, ami jelentősen javította a cégen belüli együttműködést és a munkamorált. Ritkán, de előfordultak malőrök, például az egyik eb folyton ellopta a dolgozók cipőjét az asztaluk alól, vagy valaki kilépett, mert nem viselte jól, hogy a négylábú kollégák ráugrottak. Persze nagy különbség, hogy valakire egy tízkilós spániel vagy egy harminc kilós labrador ugrik fel örömében.

Legnépszerűbb cikkeink