Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Patkány mint háziállat?

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Sokan elképzelni sem tudják, hogy patkányokkal éljenek egy lakásban, pedig ők is egyre népszerűbb kedvencek.

Rendkívül intelligensek, hozzájuk is ugyanúgy lehet kötődni, mint egy kutyához vagy más kisállathoz. Egzotikus állatnak számítanak, ebből adódóan a helyes tartásuk sok utánajárást, odafigyelést igényel.

Sajnos a patkányok három évnél ritkán élnek tovább, de ettől függetlenül hosszú távú elköteleződés szükséges hozzájuk, ugyanis csapatállatok, magányosan sosem igazán boldogok. A legjobban akkor érzik magukat, ha egy-két ivartalan hímmel élhet több nőstény. A kizárólag nőstényekből álló csapatok is jól működnek az esetek többségében, viszont a hímek együtt tartása nem ajánlott, mert idővel rendszeresek lehetnek a verekedések vagy a stressz miatti betegségek.

Csapatbővítés esetén az újonnan érkezett állatokat karanténba kell helyezni legalább 2 hétre, nehogy elkapjanak valamit régebben velünk élő kedvenceink. Ez azt jelenti, hogy külön ketrecben és szobában van a két csapat, véletlen sem találkozhatnak. A karantén letelte után kezdődhet csak el a fokozatos összeszoktatás. Soha nem kerülhetnek azonnal közös ketrecbe, mert a patkányok territoriális állatok, erősen védik a területüket az idegenektől.

Más fajokkal nem szoktathatóak össze, nem is találkozhatnak. Tipikus zsákmányállatok, ezért különösen a ragadozókat kell távol tartani tőlük.

A patkányoknak nagy a mozgásigénye. A helyes patkánytartás egyik fő pillére a megfelelő elhelyezés. 2-4 patkány esetén minimum 60×80 cm alapterületű és 85 cm magas ketrec ajánlott. Terráriumban nem érzik jól magukat, a rossz szellőzés miatt hamar megbetegszenek benne. Az ingergazdagon berendezett ketrecek a megfelelőek a számukra, amikben sok polc, búvóhely, függőágy és játék van. A ketrecet erős napfénytől és huzattól védett helyre tegyük.

Alomnak a por- és illatmentes, puha almok az ideálisak, például a papíralom és a nyárfaalom. Kedvenceink légutait károsítja a fenyőforgács, ezért használata mindenképpen kerülendő. Sarokvécébe lehet keményebb almokat is használni, például pellet- vagy csutkaalmot, de ezek nagy felületen nem alkalmazhatóak, mert talpfekélyt okozhatnak.

Friss víz mindig álljon állataink rendelkezésére, lehetőleg golyós önitatóból kínálva, mert a tálkás vizet gyorsan összekoszolják, így abban könnyen elszaporodnak a baktériumok, amik betegségeket okozhatnak.

Ahhoz, hogy kedvenceink sokáig egészségesek maradjanak, nélkülözhetetlen a magas minőségű, patkányok számára kifejlesztett pelletált táp. Ebből korlátlan mennyiséget kell biztosítani a számukra. A magkeverékek nem alkalmasak etetésükre, mert a legtöbb nem megfelelő összetételű, és válogathatnak is belőlük. Emiatt elhízhatnak, vagy hiánybetegségek alakulhatnak ki.

A patkányok tünetrejtő állatok, jól tudnak „titkolni” egy-egy kezdődő betegséget. Ezért minden apró testi- vagy viselkedésbeli változás intő jel lehet. Ha bármi gyanúsat, szokatlan dolgot vesz észre a gazdi (fogyás, gubbasztás, megszokottól eltérő viselkedés, betegségre, sérülésre utaló jelek), akkor minél előbb egzotikus állatokra specializálódott szakállatorvoshoz kell fordulni.

 

(Cikkünk az Együtt a Kisállatokért Alapítvány segítségével készült.)

Legnépszerűbb cikkeink