Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Megint nagy csata volt, de bajnok a Salzburg

Létrehozva:

A székesfehérvári Erdély Csanád (j), valamint az osztrák Atte Tolvanen (b) és Alexander Pallestrang (k) az osztrák bázisú nemzetközi jégkorongbajnokság (ICEHL) döntőjének negyedik mérkőzésén játszott Hydro Fehérvár AV19 - EC Red Bull Salzburg találkozón a székesfehérvári Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban 2022. április 11-én. | Fotó: MTI / Vasvári Tamás

A Red Bull Salzburg nyerte az osztrák jégkorongliga 2021/22-es idényét, miután a döntőben negyedszer is legyőzte a Hydro Fehérvár AV19-et. A negyedik, utolsó mérkőzésen a vendég osztrákok 3-1-re diadalmaskodtak az ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban.

Az döntő első három mérkőzését a Salzburg nyerte, de mindig a végletekig kiélezett küzdelemben. Múlt kedden Salzburgban úgy lett 2-1, hogy a győztes gól a 85. percben esett – ez volt minden idők leghosszabb osztrák fináléja. Két nappal később Fehérváron az 55. percben, majd szombaton – megint Salzburgban – 96 másodperccel a vége előtt született a Red Bull győzelmét jelentő találat.

Az „életben maradásért” játszó és 3200 szurkolója által feltüzelt Volán hatalmas elánnal kezdett, sorra jöttek a lövések, a nyolcadik percben Magosi Bálint révén meg is született a vezetés. A csatár nagy kedvvel játszott, később egy egész pályás egyéni akció végén a kapuvasat találta el. Azonban egyetlen hiba, egy rossz passz elég volt, és a 16. percben egyenlített a vendégegyüttes, Mike Dalhuisen a saját kipattanóját értékesítette.

Egy rossz csere miatt osztrák emberelőnnyel indult a második harmad. Ez ugyan kimaradt, ám lendületbe került a Salzburg, és a 33. percben már vezetett. Thomas Raffl bravúros mozdulattal és szerencsésen kotorta át a korongot Rasmus Tirronen kapus alatt. Közvetlenül a gól után kettős emberelőnybe került a Fehérvár, azonban nem tudott élni a kecsegtető helyzettel.

A vendégek számoltak azzal, hogy mindent belead a Fehérvár, ezért ők sem álltak be védekezni, így mindkét kapu előtt adódtak helyzetek. A hajrában utolsó energiáit is mozgósította a magyar együttes, lehozta a kapusát, ám ebből újabb gólt kapott, így eldőlt a bajnoki cím.

Ezzel együtt ez volt a Volán történtének messze a legjobb osztrák szezonja: először jutott túl a negyeddöntőn, először játszhatott döntőben, és első alkalommal került be a Bajnokok Ligája mezőnyébe. 

A Salzburg a rájátszásban mind a három párharcát 4-0-ra nyerte, székesfehérvári sikerével hetedszer lett az ICEHL bajnoka. Euen kívül osztrák bajnoki címet még kétszer szerzett az együttes, de ezekben a szezonokban a nemzetközi profiliga bajnoki címét nem sikerült megszereznie: mindkétszer az olasz HC Bozen–Bolzano ellen maradt alul.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink