Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A Moderna is tesztel gyerekeken

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Fokozatosan haladnának a legfiatalabb korosztály irányába.

A Moderna amerikai biotechnológiai vállalat kedden bejelentette, hogy az első gyermekek megkapták az oltásukat abban a kísérletben, amelynek során a vállalat koronavírus elleni vakcináját tesztelik a 6 hónapos és 12 éves kor közötti kiskorúakon.

Az amerikai sajtóban közzétett bejelentés szerint az Egyesült Államokban és Kanadában 6750 gyermek részvételével zajló kísérletben együttműködik az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézete, valamint az Egyesült Államok egészségügyi minisztériuma is.  „Ez a gyermekgyógyászati kísérlet segít megállapítani, hogy a COVID-19 oltóanyagunk mennyire biztonságos a fiatalabb korosztály esetében” – mondta Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója.
A tervek szerint a kutatók először meghatározzák az oltás biztonságosságát és helyes dózisát a 6 és 12 év közötti gyermekeknél, majd fokozatosan haladnak a legfiatalabb korosztály irányába. Miután minden korcsoportban meghatározták a helyes dózist, a vizsgálat második szakaszában a vakcinát úgynevezett placebóval – azaz álgyógyszerrel – szemben tesztelik, hogy felmérjék, biztonságos-e és kiváltja-e a sejtek ellenanyag termelését.

A Moderna és a Pfizer-BioNTech vállalatok már korábban elkezdték vakcina-kísérleteiket a 12 éves és idősebb serdülők között, amelynek eredményeiről várhatóan hamarosan beszámolnak. A Johnson & Johnson szintén benyújtotta kérelmét az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hatóságához, miszerint oltóanyagukat egyaránt tesztelnék a 12 és 18 év közötti gyermekek, illetve a 12 év alatti fiatalok esetében is. Az AstraZeneca brit vállalat és az Oxfordi Egyetem a múlt hónapban indított el egy kísérletet Nagy-Britanniában, melynek keretein belül vakcinájukat 6 éves korú gyermekeken tesztelik.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink