Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A dél-afrikai variáns megérkezett Oroszországba

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Merész Márton

A bejegyzett orosz vakcinák hatékonyak a vírus dél-afrikai és más új változataival szemben is.

Oroszországban kimutatták az új koronavírus dél-afrikai mutációját – közölte honlapjánaz orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor). A hatóság szerint a SARS-CoV-2 vírusnak a brit változathoz és két, a dél-afrikai mutációhoz tartozó 28 izolátumát sikerült kiszűrni. A vírus brazil változatát egyelőre nem mutatták ki a Roszpotrebnadzornak a kutatásba bevont  14 intézetében.

Alekszandr Gorelov, az Roszpotrebnadzor központi kutatóintézetének tudományos igazgatóhelyettese a Rosszija 24 televíziónak kutatásokra hivatkozva kijelentette: a bejegyzett orosz vakcinák hatékonyak a vírus dél-afrikai és más új változataival szemben is. Mint mondta, a vírus genomjában végbemenő mutációk a százalék ezredrészét jelentik, ezért nem befolyásolhatják jelentősen az oltóanyagok hatását. Hozzátette, hogy a Covid-19 elleni vakcinákat, az influenza elleni oltóanyagokhoz hasonlóan, a járványhelyzetnek megfelelően lehet módosítani.

Alekszandr Gincburg, a Szputnyik V-t kifejlesztő Gamaleja Intézet igazgatója keddi online sajtótájékoztatóján ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a tesztek szerint a vakcina tökéletesen semlegesíti a brit variánst, a többi változattal kapcsolatban pedig mintegy egy héten belül várhatók a vizsgálati eredmények.

Gincburg hangot adott elméletének, miszerint a vérrögképződést az AstraZeneca vakcinájával beoltott pácienseknél nem maga a készítmény, hanem annak nem kellő mértékű megtisztítása okozhatta. Azt is mondta, hogy a Szputnyik V-vel vakcináltak közül senki nem halt meg, az allergiásoknak pedig azt javasolta, hogy abban az időszakban oltassák be magukat, amikor az érzékenységük legkevésbé jelentkezik. Az akadémikus szerint nem változtat a vakcináció hatékonyságátán, ha a páciensek a Szputnyik V két komponensével két különböző országban oltanak be, mert a különböző helyen gyártott oltóanyagot 18 paraméter szerint ellenőrzik. Kijelentette, hogy a két oltás közötti szünet 60 napra növelhető.

Valerij Falkov tudomány- és felsőoktatásügyi miniszter szintén sajtótájékoztatót tartott, ezen jelentve be, hogy a közeli napokban polgári forgalomba kerül a harmadik orosz vakcina, a Csumakov Intézet által kifejlesztett CoviVac is.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink